missatge anual

Isabel II recorda els atemptats de Londres i Manchester en discurs de Nadal

La reina d'Anglaterra ha elogiat aquelles persones que "van brillar" amb els seus actes davant els "espantosos" atacs

41413482 60

41413482 60 / JOHN STILLWELL (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe / Londres

La reina Isabel II ha elogiat aquest dilluns en el seu tradicional discurs de Nadal aquelles persones que "van brillar" amb els seus actes davant els "espantosos" atemptats terroristes d'aquest any a les ciutats de Londres Manchester.

En el missatge anual televisat que la sobirana britànica dirigeix al país en aquesta data assenyalada, la monarca ha alabat a més el seu marit, el duc d'Edimburg, de 96 anys, que es va retirar oficialment l'agost passat dels seus compromisos públics, i al qual ha agraït el seu "suport i sentit de l'humor únic".

Aquest any, a més, es compleix el 60 aniversari del primer discurs nadalenc televisat de la sobirana britànica, de 91 anys, que, també, va celebrar el seu 70 aniversari de casament amb el príncep Felip el mes passat.

La compareixença de la reina s'havia gravat prèviament al palau de Buckingham, la seva residència oficial a Londres, en una sala adornada amb un enorme arbre de Nadal i decorada amb nombroses fotografies familiars, ja que aquestes dates les passa a la seva propietat a Sandringham.

"Aquest Nadal, penso en Londres i Manchester, i les seves poderoses personalitats que han brillat en els últims dotze mesos davant els espantosos atacs", ha afirmat Isabel II en la seva intervenció anual.

La reina ha recordat els atemptats soferts per aquest país durant 2017: El perpetrat a Westminster, el 22 de març, que es va saldar amb 5 víctimes mortals; el del Pont de Londres i el mercat de Borough, el 3 de juny, amb un balanç de 8 víctimes mortals; el del 19 de juny, al costat d'una mesquita al barri de Finsbury Park, on va morir una persona i el del 15 de setembre, a l'estació de metro de Parsons Green, on hi va haver 18 ferits.

A la ciutat de Manchester (nord del país), un altre acte terrorista va acabar amb la vida de 22 innocents el 22 de maig quan un home va detonar una bomba al costat d'un estadi on acabava de celebrar-se un concert de pop al qual havien anat molts nens.

Isabel II va visitar en aquesta ciutat un hospital que tractava víctimes d'aquest acte terrorista i avui, en el seu missatge, ha descrit aquesta visita com un "privilegi", ja que els pacients a qui va conèixer, va dir, "eren un exemple per a tots, mostrant una valentia i una resistència extraordinàries".

La reina tampoc ha oblidat l'incendi l'estiu passat en una torre residencial de l'oest de Londres -formada per vivendes de protecció social-, on van morir 71 persones, un succés que va impactar tot el país, al posar en relleu les acusades diferències socials de la capital britànica.

"Aquí, a Londres, ¿qui pot oblidar l'horror de l'incendi de la Torre Grenfell?", ha assenyalat la sobirana, que es va desplaçar llavors al lloc dels fets amb el seu net, el duc de Cambridge, per parlar amb els bombers i personal dels serveis d'emergència.

Notícies relacionades

"Els nostres pensaments i oracions estan amb aquells que van morir i els que van perdre tant; i ens sentim en deute amb els serveis d'emergència, que van arriscar les seves pròpies vides, aquest any, per salvar altres", ha agregat.

La monarca s'ha dirigit als ciutadans amb un vestit de la dissenyadora Angela Kelly en tons blancs, una peça que va portar per primera vegada, amb un abric a joc, durant un acte de celebració del Jubileu de Diamants, el 2012, l'any que va marcar el 60 aniversari de la seva ascensió al tron.