CARRERA AL KREMLIN

La Comissió Electoral russa rebutja la candidatura de l'opositor Navalny

El polític crític amb Putin crida a "boicotejar" els comicis i afirma que no reconeixerà els resultats

zentauroepp41413271 russian opposition leader alexei navalny  who submitted endo171225163940

zentauroepp41413271 russian opposition leader alexei navalny who submitted endo171225163940 / Evgeny Feldman

1
Es llegeix en minuts
Agències

La Comissió Electoral russa ha rebutjat aquest dilluns la candidatura als comicis presidencials del 18 de març de l'opositor Aleksei Navalni, que a continuació ha cridat els seus seguidors a boicotejar els resultats. Amb aquesta decisió, el president Vladímir Putin aplana el camí cap a un quart mandat.

Invocant una condemna judicial que Navalny sosté que ha sigut "fabricada", la comissió ha votat per unanimitat rebutjar la candidatura presentada la vigília pel jurista de 41 anys després d'una jornada de mobilitzacions dels seus partidaris.

"Anunciem una vaga de vot. Fem una crida a tothom a boicotejar aquestes eleccions, no reconeixerem els resultats d'aquestes eleccions", ha anunciat Navalny a la premsa després de conèixer la decisió de la comissió.

"El procediment en què estem convidats a prendre part no és una elecció. Només Putin i els candidats que ha elegit personalment, aquells que no representen cap amenaça, hi participen", ha afegit l'opositor en un vídeo dedicat als seus seguidors i difós a través de la seva pàgina d'internet.

La decisió no ha sigut una sorpresa, ja que aquesta instància havia advertit en repetides ocasions que l'opositor no es podria presentar abans del 2028 per una condemna del febrer a cinc anys de presó per malversació de fons per uns fets que es remunten al 2009.

Notícies relacionades

La presidenta de la Comissió Electoral, Ella Pamfílova, ha assegurat que no tenia "cap comentari" respecte als documents aportats per Navalny i ha afegit que s'han limitat a fer complir la llei.

"És evident que aquest cas ha sigut fabricat per no deixar que em presenti", va denunciar Navalny durant els debats públics anteriors a la decisió.