INCERTESA A BERLÍN

Els socialdemòcrates negociaran un nou Govern amb Merkel a Alemanya

La cúpula de l'SPD torna a aprovar negociar amb la CDU a partir del gener i amb la porta oberta a repetir eleccions

mbenach41324339 epa1754  berl n  alemania   15 12 2017   el l der del partid171215184717

mbenach41324339 epa1754 berl n alemania 15 12 2017 el l der del partid171215184717 / CLEMENS BILAN

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja és oficial. El Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) s'asseurà a negociar un nou Govern amb la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) que presideix la cancellera Angela Merkel. Reunida a Berlín, la cúpula vermella, encapçalada per Martin Schulz, ha aprovat per unanimitat el que ja es donava per fet des de la setmana passada, quan els delegats del partit van donar llum verda a les negociacions. “Entrarem en les converses obertament i constructivament”, ha reafirmat Andrea Nahles, líder parlamentària del partit.

Amb set alts representants de l'executiva socialdemòcrata, Schulz començarà la primera fase de contacte al gener. Si prosperés i fos ratificat pels 440.000 membres de l'SPD, l'acord podria arribar a finals de febrer. Això portaria la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) a convertir-se en la primera força de l'oposició. Encara que Alemanya segueix sent la potència hegemònica inqüestionable, Brussel·les mira amb preocupació el seu bloqueig polític. "Una mica de pressa seria apropiat”, ha apuntat aquest divendres el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Avanç cautelós

Notícies relacionades

Encara que la decisió ja estava presa, l'SPD està avançant lentament i amb cautela per acceptar el mateix que el dia de les eleccions va descartar rotundament. Llavors, quan acabaven de rebre la patacada electoral que els va portar a obtenir el seu pitjor resultat des del 1949, Schulz va rebutjar parlar d'un altre acord de Govern amb Merkel i va assegurar que el partit passaria a l'oposició per poder començar una molt necessitada renovació. Amb el fracàs de les negociacions per formar un tripartit amb ecologistes i liberals, els conservadors i tot el país van mirar a l'SPD.

Amb només el 20,5% dels vots i unes enquestes que apunten que podria perdre força, els de Schulz volen evitar la repetició d'eleccions. No obstant, estan fent equilibris per no donar la visió que tot està venut. Entre l'espasa i la paret, l'SPD sembla obert a assumir aquesta responsabilitat de Govern mentre intenta que això no afecti els seus sectors més esquerrans i reticents a pactar amb Merkel. Un 68% dels socialdemòcrates aposten ara per una gran coalició, un 22% més que a principis de mes. Per als que s'hi oposen, Schulz ha reiterat que la porta continua oberta a un Govern conservador en minoria recolzat puntualment i des de fora de l'Executiu per l'SPD.