POLS POLÍTIC A ALEMANYA

Els socialdemòcrates alemanys aproven negociar un nou Govern amb Merkel

El congrés de l'SPD dona llum verda a la proposta de Schulz i rebutja la moció del sector esquerrà que s'oposava a pactar amb els conservadors

El líder del partit és reelegit amb un 81,9% dels vots

zentauroepp41230140 board members of germany s social democrat spd party vote to171207192107

zentauroepp41230140 board members of germany s social democrat spd party vote to171207192107 / JOHN MACDOUGALL

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya sembla abocar-se a una altra nova gran coalició. Els delegats del Partit Socialdemòcrata (SPD) van aprovar ahir per una àmplia majoria mantenir «converses amb resultat obert» amb la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) que encapçala la cancellera Angela Merkel. Després d’hores de debat, la proposta presentada pel seu líder, Martin Schulz, obre la porta perquè es mantingui el diàleg amb els conservadors sense assenyalar un camí concret.

Reunits a Berlín en un congrés federal que durarà fins demà, la majoria dels 600 delegats van optar per una via que encara no descarta altres opcions com recolzar un govern de Merkel en minoria o repetir comicis. «No necessitem governar tant sí com no, però tampoc hem d’evitar governar tant sí com no», va remarcar. A més, Schulz va ser reelegit líder dels socialdemòcrates amb un 81,9% dels vots.

Els delegats de l’SPD han recolzat la proposta de Schulz després que el comitè executiu l’aprovés amb una única abstenció. Amb el vistiplau dels delegats s’espera que els socialdemòcrates es reuneixin la setmana que ve amb els conservadors per a una primera presa de contacte. La primera ronda de negociacions entre tots dos es produiria al gener i, si acabés prosperant, l’acord hauria de ser votat pels 440.000 membres de l’SPD.

La decisió de l’SPD suposa una sortida cap endavant enfront de la falta d’alternatives. Vista la seva debilitat a les enquestes, un rebuig dels delegats hauria ferit greument la directiva i podria haver assenyalat el partit com a culpable d’unes noves eleccions que podria enfonsar-los encara més i afavorir la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD).

Notícies relacionades

La decisió arriba després de dues setmanes molt agitades als despatxos de Berlín. Arran del fracàs de les negociacions per formar un tripartit entre conservadors, liberals i ecologistes, tots els ulls es van centrar en Schulz. L’SPD, que havia reiterat la seva voluntat de mantenir-se a l’oposició per renovar-se després d’una debacle electoral que els va portar al 20,5% dels vots, tenia les claus de la governabilitat.

Línies vermelles

Com ha deixat clar Schulz, la reforma d’uns «Estats Units d’Europa» que proposa per al 2025 serà un tema clau per als socialdemòcrates. Evocant als discursos de començaments d’any que després van desaparèixer en campanya, el líder de l’SPD ha demanat una Europa «solidària» i no «dels bancs i les multinacionals». Per a això, aposten per recolzar les propostes del president francès Emmanuel Macron i de la Comissió. A la CDU de Merkel algunes d’aquestes reformes són vistes amb recel.