REACCIONS

Abbàs: "Els EUA abandonen el paper de patrocinador del procés de pau"

La decisió de Trump sobre Jerusalem desferma una onada de condemnes internacionals

zentauroepp41216045 an image grab taken from palestine tv shows palestinian pres171206213018

zentauroepp41216045 an image grab taken from palestine tv shows palestinian pres171206213018

2
Es llegeix en minuts

L’anunci del cap de la Casa Blanca, Donald Trump, que els EUA reconeixen Jerusalem com a capital d’Israel i que traslladaran la seva ambaixada de Tel Aviv a la Ciutat Santa va aixecar la protesta i el lament de pràcticament tot el món, inclosos els aliats de Washington.

El president palestí, Mahmud Abbàs, va eliminar els EUA com a mediadors en el conflicte del Pròxim Orient. «Per aquestes decisions deplorables, els EUA soscaven deliberadament tots els esforços de pau i proclamen que abandonen el paper de patrocinadors del procés de pau que han fet els últims decennis». El líder palestí va dir que «Jerusalem és la capital eterna de l’Estat de Palestina».

En termes similars, el secretari general de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erakat –que dirigia la delegació palestina en les negociacions de pau–, va declarar que Trump «ha destruït la solució dels dos estats» i «ha desqualificat els EUA de qualsevol paper en qualsevol procés de pau». I Ismaïl Raduane, dirigent de Hamàs, va afirmar que la mesura «obre les portes de l’infern per als interessos nord-americans a la regió».

Al pol oposat, el primer ministre israeliàBenjamin Netanyahu, va valorar com a «justa i valenta» la decisió de Trump. «És un pas important per a la pau perquè no hi ha pau que no inclogui Jerusalem com a capital de l’Estat d’Israel», va assenyalar en un comunicat.

La regió 

Jordània ho va qualificar de «legalment nul» perquè viola les resolucions del Consell de Seguretat que «estipulen el no reconeixement de l’ocupació israeliana». El president egipci, Abdul-Fatah al-Sissi, va rebutjar la decisió i «qualsevol implicació resultant».Turquia la va qualificar d’«irresponsable» a través d’un comunicat del Ministeri d’Exteriors.

Més enllà de la regió, el secretari general de l’ONUAntonio Guterres, va afirmar que no hi ha alternativa a la solució dels dos estats, amb «Jerusalem com a capital d’Israel i de Palestina», i que la qüestió de Jerusalem ha de ser resolta en «negociacions directes» entre Israel i els palestins. «De forma consistent sempre m’he pronunciat contra qualsevol mesura unilateral», va dir.

Els europeus 

La UE va expressar la seva «greu preocupació» en boca de la cap de la política exterior, Federica Mogherini: «Les aspiracions de les dues parts s’han de veure satisfetes i s’ha de trobar una manera, a través de negociacions, per resoldre l’estatus de Jerusalem com a futura capital dels dos estats».

Notícies relacionades

El president francès, Emmanuel Macron, va fer una crida «a la calma» i a «evitar qualsevol tipus de violència». «Aquesta és una decisió lamentable que França no aprova i que va contra la llei internacional i contra totes les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU», va indicar a Alger. Macron va subratllar el suport «de França i d’Europa a la solució dels dos estats: que Israel i Palestina visquin l’un al costat de l’altre en pau i seguretat dins de fronteres internacionalment reconegudes i amb Jerusalem com a capital dels dos estats».

La premier Theresa May va expressar el seu «desacord»: «Creiem que no ajuda en termes de les perspectives de pau a la regió». I un portaveu de la cancellera alemanya, Angela Merkel, també va assenyalar que Alemanya «no recolza la posició de Trump».