TERRORISME A EUROPA

Un informe conclou que l'atemptat de Manchester es podria haver evitat

Un informe governamental assenyala ara que els serveis de seguretat van rebre dues informacions "altament rellevants" sobre l'autor de l'atac en què van morir 22 persones

mbenach41199293 file   this s a may 23  2017 file photo of members of the  e171205165934

mbenach41199293 file this s a may 23 2017 file photo of members of the e171205165934 / Peter Byrne

1
Es llegeix en minuts
Reuters / Londres

L'atac terrorista contra els assistents a un concert de pop a Manchester que va causar 22 morts al maig es podria haver evitat si els serveis de seguretat haguessin respost de forma diferent als informes d'intel·ligència fets mesos abans de l'atac, segons un informe governamental britànic.

Salman Abedi, un britànic de 22 anys de pares libis, es va fer explotar al final del xou de la cantant nord-americana Ariana Grande, en l'atemptat més mortífer al Regne Unit en els últims 12 anys. Entre les víctimes hi va haver set menors.

Un informe oficial encarregat a David Anderson, antic crític de la legislació antiterrorista, va descobrir que els serveis de seguretat van rebre dues notes d'informació sobre el terrorista a principis d'any.

L'informe assenyala que els serveis de seguretat no van considerar que aquesta informació tingués relació amb el terrorisme en aquell moment, però ara afirmen que era "altament rellevant".

Revisió de quatre atacs

Notícies relacionades

"És concebible que l'atac de Manchester en particular es podria haver evitat si les cartes haguessin caigut de manera diferent", assenyala l'informe.

La revelació ha tingut lloc després d'una revisió de l'actuació dels serveis de seguretat en quatre atacs a Londres i Manchester que es van produir entre el març i el juny i que van causar 36 víctimes innocents. Tres dels sis atacants eren coneguts dels serveis de seguretat, però només una persona estava sota investigació activa, indica l'informe.