27 set 2020

Anar al contingut

51 vots a favor, 49 en contra

El Senat dels EUA aprova la reforma fiscal de Trump

L'eix central de la proposta republicana és una reducció impositiva a les empreses del 35% al 20% per al 2019

La mesura implica un augment del dèficit pressupostari d'1,5 bilions de dòlars en la pròxima dècada

El Senat dels EUA aprova la reforma fiscal de Trump

ALEX WONG

El Senat dels Estats Units ha aprovat aquest dissabte la reforma fiscal impulsada pel president, Donald Trump, que suposa la més gran baixada d'impostos dels últims 30 anys però també un augment important del dèficit pressupostari. La gran rebaixa d'impostos es destina a les empreses. La Cambra alta ha aprovat la seva versió amb 51 vots a favor, tots de senadors republicans, i 49 en contra. El senador Bob Corker ha sigut l'únic republicà que s'ha oposat al projecte.

La votació ha començat a les 01.36, hora local (06.36 GMT), després d'unes 10 hores de debat i quatre de votació d'esmenes. L'aprovació de la reforma fiscal acosta Trump al seu primer gran triomf legislatiu, després del sonat fiasco que va suposar a l'estiu la fallida derogació de la llei sanitària coneguda com a Obamacare.

Tramitació

Els líders republicans al Senat hauran de conciliar ara el text aprovat amb els seus col·legues de la Cambra baixa, que tenen la seva pròpia versió amb algunes diferències, abans que Trump pugui promulgar la seva anhelada reforma fiscal. La llei que surti del procés de negociació s'haurà de sotmetre de nou a votació en les dues cambres.

Dèficit

L'ambiciosa reforma fiscal que promou Trump implica un augment del dèficit pressupostari d'1,5 bilions de dòlars en la pròxima dècada, que ell considera fonamental per revitalitzar l'activitat econòmica i accelerar el creixement anual del país per sobre del 3%.

Rebaixa d'impostos a les empreses

L'eix central de la proposta republicana és una reducció impositiva a les empreses del 35% al 20% que el Senat preveu per al 2019 i la Cambra baixa pretén immediata. Així mateix, també planteja simplificar els trams d'impostos de la renda individual, al passar dels set actuals a quatre: del 12%, del 25%, del 35% i del 39,6%.

Impostos a les famílies

Encara que el projecte preveu retallades d'impostos per a famílies i individus, el Comitè Conjunt d'Impostos del Congrés va assegurar en la seva última estimació que tan sols el 44% dels nord-americans veuran una reducció anual de més de 500 dòlars. Per la seva banda, el president de la Cambra de Representants, Paul Ryan, ha assegurat que la reforma estalviarà 1.182 dòlars anuals a les famílies mitjanes.

Assegurança mèdica

Amb l'aprovació de la reforma fiscal, els republicans han colat una esmena que elimina l'obligatorietat d'adquirir una assegurança mèdica en el seu afany de desmantellar la llei sanitària Obamacare, que no es van posar d'acord per derogar mesos enrere.

La rebaixa impositiva promoguda per Trump és la més gran des de la del 1986 de l'expresident Ronald Reagan. En aquella ocasió la reforma va ser aprovada a la Cambra baixa per unanimitat, i al Senat amb 97 vots a favor i tres en contra. Amb la reforma fiscal gairebé sota el braç, els republicans afronten més confiats les eleccions legislatives del 2018, que suposaran un plebiscit a la gestió de Trump.