Alerta roja per a l'aviació per l'erupció d'un volcà a Bali

L'activitat de l'Agung obliga a cancel·lar desenes de vols

zentauroepp41087629 mount agung volcano erupts as seen from besakih temple in ka171126102001

zentauroepp41087629 mount agung volcano erupts as seen from besakih temple in ka171126102001 / JOHANNES CHRISTO

2
Es llegeix en minuts
Agències

Les autoritats de l'illa indonèsia de Bali han elevat aquest diumenge l'alerta del nivell d'aviació a vermell (la màxima) davant l'increment d'activitat del volcà Agung, que va llançar núvols de cendra fins a 4.000 metres d'altura, informen fonts oficials.

Una vintena de vols amb destí i procedència de Bali van ser cancel·lats dissabte a la nit i més de 2.000 persones van quedar encallades als recintes aeroportuaris malgrat que les autoritats mantenen que "l'illa és segura" i l'aeroport funciona "amb normalitat".

"L'aeroport internacional Gusti Ngurah Rai, a Bali, segueix sent segur i manté la normalitat. L'aeroport internacional de Lombok (a uns 50 quilòmetres a l'oest de Bali), també", ha apuntat aquest diumenge Sutopo Purwo Nugroho, director d'informació de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNBP, en indonesi).

Aquesta jornada dos vols procedents d'Austràlia, operats per les companyies Qantas i Jetstar, han sigut cancel·lats i més d'una desena han tingut endarreriments.

La columna de fum sobre l'Augung.

D'acord amb la predicció de l'Agència Meteorològica Indonèsia, el vent bufa en direcció sud-sud-est, cosa que allunyaria el núvol de cendra cap al mar i l'illa de Lombok, on també avui s'han registrat diversos endarreriments i alguna cancel·lació.

A més, el BNBP manté el nivell d'alerta d'erupció 3 (el màxim és el 4) i ha informat de pluja de cendra en almenys 7 poblacions de l'illa.

25.000 evacuats

La vigília Nugroho va cridar a la calma la població local i els turistes, els va recomanar que prenguin precaucions per l'efecte de la pluja de cendra i va recordar que la zona de seguretat està en un radi d'entre 6 i 7,5 quilòmetres al voltant del cràter.

El volcà Agung està situat a l'est de l'illa, al districte Karangasem i lluny de la majoria de les atraccions turístiques de Bali.

En l'actualitat més de 25.000 persones del districte Karangasem continuen desplaçades per l'alerta d'erupció, i el nombre va arribar als 140.000 a finals de setembre.

Dimarts el volcà va expulsar un núvol de vapor negre de 700 metres en la primera erupció de tipus no magmàtic des de les erupcions del 1963 i el 1964.

En aquest període, les erupcions van durar gairebé un any i van causar més de 1.100 morts.

Notícies relacionades

Bali és el principal destí turístic d'Indonèsia, amb una afluència mensual d'uns 200.000 turistes estrangers, segons dades oficials.

L'arxipèlag indonesi està dins del denominat Cinturó de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que registra milers de moviments sísmics a l'any, la majoria d'escassa magnitud.