LA GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Putin diu a Assad que ja dona per acabada la fase militar a Síria

El president rus insta el seu homòleg sirià a iniciar el que ha denominat com un "procés polític"

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una trobada secreta i de la qual es va informar amb posterioritat, com ha passat altres vegades. El president de Rússia, Vladímir Putin, es va reunir dilluns amb el seu homòleg sirià, Baixar al-Assad, al balneari de Sotxi, a la vora del mar Negre, i el va instar a iniciar el que va definir com un «procés polític»  ara que les operacions militars, segons les seves paraules, «estan arribant al final». «Encara tenim un llarg camí a recórrer abans que aconseguim una victòria completa sobre els terroristes; però pel que fa a la nostra tasca conjunta en la lluita contra el terrorisme al territori de Síria, aquesta operació de fet s’està acabant», va constatar el mandatari rus. «Ara, la qüestió més important és avançar en els aspectes polítics», va indicar.

El cap de l’Estat sirià, per la seva part, hi va respondre acceptant la invitació del Kremlin. «En aquesta etapa, especialment després que hàgim aconseguit la victòria sobre els terroristes, és del nostre interès avançar amb el procés polític», va subratllar Assad.

L’anterior reunió de la qual s’havia informat entre els dos mandataris es va produir fa dos anys, la tardor del 2015, poc després que els avions russos iniciessin les seves operacions militars a Síria. Va tenir lloc a Moscou sense que fos prèviament anunciada i se’n va informar una vegada el mandatari sirià tornava cap a Damasc, sa i estalvi. Llavors, Assad es va quedar a Rússia aproximadament quatre hores, abans de tornar al seu país; tot va transcórrer en uns paràmetres més relaxats.

A la reunió d’ahir hi va assistir el ministre de Defensa, Serguei Xoigu, i alts comandaments militars russos. Durant la trobada, Assad es va prodigar en lloances al seu aliat, el suport del qual ha sigut vital perquè pogués mantenir-se en el poder en les fases més critiques del conflicte. «De part de la totalitat del poble sirià li expresso la meva gratitud pel que vostè ha fet; no ho oblidarem», va destacar.

Notícies relacionades

Putin va recordar al seu convidat que qualsevol pacte polític haurà de realitzar-se sota la «mediació de l’ONU», en un intent de destacar que no buscarà processos de pau paral·lels i que aspira a comptar amb les benediccions de la comunitat internacional. El seu interlocutor li va respondre que confia en «el suport de Rússia» per garantir la «no interferència d’agents estrangers en el procés polític», en una gens velada referència a la UE i els EUA, que han recolzat els rebels alçats contra el règim.

Segons alts càrrecs espanyols que s’han entrevistat amb mandataris russos, el Kremlin estaria disposat a prescindir eventualment d’Assad, encara que aquestes fonts també admeten que Moscou no ha ofert «mai» garanties que això acabaria passant.