INVESTIGACIÓ A WASHINGTON

Wikileaks i un fill de Trump van intercanviar missatges durant la campanya electoral

El grup li va suggerir que no acceptessin una derrota davant Clinton i que pressionessin perquè Austràlia nomenés Assange ambaixador als EUA

abertran40936981 files this file photo taken on november 17 2016 shows do171114084506 / EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

abertran40936981 files    this file photo taken on november 17  2016 shows do171114084506
abertran32675863 wikileaks founder julian assange appears at the window befor171114090735

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump Jr., el fill gran del president dels Estats Units, va intercanviar missatges amb Wikileaks durant la campanya electoral a la Casa Blanca de fa un any, segons publica The Atlantic i ell mateix ha reconegut aquest dilluns a la nit a les xarxes socials.

Segons relata The Atlantic, el setembre del 2016, setmanes abans de les eleccions del novembre, Wikileaks, que havia filtrat documents piratejats del partit demòcrata de Hillary Clinton, va enviar a través del seu compte de Twitter un missatge privat a Trump Jr. Als diversos missatges enviats en setmanes successives, als quals el fill de Trump a penes respon, Wikileaks li demana que la campanya de Trump difongui els documents piratejats i proposa algunes idees, com no reconèixer els resultats dels comicis en cas que els guanyés Clinton o proposar Julian Assange com a ambaixador d'Austràlia als Estats Units.

El fill de Trump hauria compartit aquests missatges amb els congressistes que investiguen la presumpta ingerència de Rússia en les eleccions, abans de fer-los públics aquest dilluns a través del seu perfil de Twitter. De fet, al seu tuit Trump Jr. acusa "un dels comitès" del Congrés d'haver "filtrat" aquestes comunicacions.

"Compartir publicacions"

En un dels missatges intercanviats amb Wikileaks, Trump Jr. s'interessa pels rumors d'una nova filtració de Wikileaks de documents relacionats amb Clinton: "¿Què hi ha darrere dels rumors sobre una filtració aquest dimecres?". A aquest missatge del 3 d'octubre Wikileaks hi respon el dia 12: "Hola, Donald, que bo veure't a tu i al teu pare parlant sobre les nostres publicacions". Al mateix missatge, Wikileaks "aconsellava" que Trump (pare) inclogués als seus tuits un enllaç amb els documents piratejats al cap de campanya de Clinton, John Podesta.

Pocs minuts després de rebre aquest missatge, el llavors candidat Trump criticava la poca repercussió en mitjans nord-americans de "la increïble informació proporcionada per Wikileaks". A cap de dos dies, Trump Jr. va compartir amb els seus seguidors a Twitter l'enllaç que Wikileaks li havia proporcionat.

Noves demandes

Després del 14 d'octubre, Trump Jr. va deixar de respondre. Wikileaks va intensificar llavors les seves demandes: "Hola, Don. Tenim una idea diferent", li van escriure el 21 d'octubre: "Filtra'ns una o més declaracions d'impostos del teu pare". El fill de Trump no va respondre.

Wikileaks va tornar a la càrrega el 8 de novembre, poc abans de les eleccions: "Hola, Don. Si el teu pare perd, creiem que serà més interessant si NO accepta la derrota i culpa els mitjans del que ha passat".

El 16 de desembre, setmanes abans que Trump jurés el càrrec de president dels EUA, Wikileaks va plantejar un altre suggeriment encaminat a fer que Julian Assange fos elegit ambaixador d'Austràlia als EUA. "Hola, Don. ¡Espero que estiguis bé!", i continua: "Sobre el senyor Assange: Obama/Clinton va pressionar Suècia, el Regne Unit i Austràlia per perseguir il·lícitament Assange. Seria molt fàcil i de molta ajuda si el teu pare suggerís que Austràlia nomenés Assange ambaixador a (Washington) DC".

Durant la campanya, l'equip de Trump, inclòs el seu actual vicepresident, Mike Pence, va negar cap contacte amb Wikileaks. L'advocat de Trump Jr., Alan Futerfas, ha dit aquest dilluns a 'The Washington Post' que els missatges del seu client van ser "inofensius" i motivats per la curiositat per saber què publicaria Wikileaks.

Assange: "Falta context"

Notícies relacionades

Per la seva part, el fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha reaccionat via Twitter: ha dit que "no pot confirmar" l'autenticitat dels missatges ja que la seva organització "no guarda aquests registres", però ha afegit que en les converses divulgades per Trump Jr. i The Atlantic hi "falta context" i suggereix que els missatges s'han editat.

Trump Jr. va ser protagonista d'un altre escàndol majúscul que va esclatar fa uns mesos quan es va saber que també durant la campanya s'havia reunit amb una advocada russa que suposadament tenia informació perjudicial contra Clinton.