Halloween contra el terror

Nova York disfressa el seu trauma

Hores després de l'atemptat, la ciutat bullia amb la desfilada de Halloween i els bars plens, amb la gent entregada a unes finals de beisbol

NEW YORK, NY - OCTOBER 31: NYPD officers stand guard during the annual Halloween parade after a man driving a rental truck struck and killed eight people on a jogging and bike path in Lower Manhattan on October 31, 2017 in New York City. Officials are reporting up to 8 dead and at least 15 people have been injured.   Kena Betancur/Getty Images/AFP

NEW YORK, NY - OCTOBER 31: NYPD officers stand guard during the annual Halloween parade after a man driving a rental truck struck and killed eight people on a jogging and bike path in Lower Manhattan on October 31, 2017 in New York City. Officials are reporting up to 8 dead and at least 15 people have been injured. Kena Betancur/Getty Images/AFP / KENA BETANCUR (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

En els seus orígens celtes, el que ara és la festa de Halloween celebrava el final de la collita, un moment en què es creia que s'estrenyia la línia que separa aquest món del dels esperits, i deixava passar tant els benèvols com els malèvols, i on les màscares i les disfresses eren una manera de protegir-se. Aquest 31 d'octubre, en un Nova York castigat de nou pel terrorisme, la festa va cobrar, en certa manera, el seu sentit.

Les autoritats van prendre la decisió de no suspendre la desfilada anual de Halloween que recorre el West Village per la Sisena Avinguda, molt a prop del passeig que voreja el riu Hudson que l'uzbek Sayfullo Saipov va sembrar de vuit morts, 11 ferits i pànic. I només quatre hores després d'aquest atemptat, el Village vibrava, ple de gent de totes les edats i orígens, turistes i locals, famílies amb nens i algun solitari, disfressats o com a espectadors.

La presència policial s'havia incrementat (encara que les autoritats no han volgut donar la xifra de reforços ni d'agents desplegats). I encara que hi havia una mica menys de gent que altres anys, pràcticament res suggeria el que havia passat poc abans.

“És terrible el que ha passat avui, però som aquí al carrer”, deia Sandy Bernard, una veïna de mitjana edat del carrer 13 que s'havia posat darrere una tanca de seguretat per seguir la desfilada. “Al principi no sabia si sortir, sé que és una oportunitat perquè qualsevol boig es llanci a fer una altra bogeria, però veig la policia i em dona tranquil·litat”, deia.

Bernard va viure l'11-S, va sentir sobre casa seva el primer dels dos avions que fa 16 anys es van llançar contra les Torres Bessones i van deixar 2.753 morts a la ciutat, i es recorda molt diferent: “En estat de xoc, sense forces gairebé per arreglar-me, sortint al carrer per repartir galetes entre els bombers”... Ara parla amb calma, assumint que atacs com el de Saipov formen part de la nova normalitat. “Mira Londres, París, Barcelona, a tot arreu... Res és sorprenent. Així és com són les coses ara, i com seran fins que fem alguna cosa millor”.

Tots els presents semblaven haver interioritzat o tenir assumit el missatge que havia llançat el governador, Andrew Cuomo: “Sigueu novaiorquesos, viviu la vostra vida”. I hi havia mostres incomptables que en aquesta urbs el terror no ho marca tot, ni tan sols el dia d'un atemptat. Quan l'alcalde, Bill de Blasio, marxava de la desfilada va enfilar amb els seus guardaespatlles i assessors el carrer 11. I es disposava a pujar a un dels tot terrenys blindats de la seva comitiva quan una dona des de la vorera li va deixar anar: “¿Al seu món no hi ha canvi climàtic, ¿oi? ¡Això, això, fugi en el seu tot terreny!” Res d'aplaudiments o agraïments.

Notícies relacionades

A l'acabar la desfilada de Halloween, la marea humana es va anar repartint, de tornada a casa, o disseminant-se en festes i bars, en molts casos plens de gent que seguia el partit de les sèries mundials de beisbol en què els Dodgers van acabar forçant un setè i definitiu duel amb els Astres. I només a mesura que s'avançava cap a a l'oest i cap al sud, els carrers sempre més deserts de Tribeca es tornaven més greus i fantasmagòrics, il·luminats amb els llums dels vehicles policials, sobrevolats ocasionalment per algun helicòpter.

A la cruïlla de Greenwich amb Chambers, el carrer on va acabar el seu letal recorregut Saipov, encara hi havia els camions de satèl·lits de televisió, els reporters, les càmeres, algun veí passejant el gos i algun curiós. Però quan s'intentava avançar fins al West Side Highway, la policia ja impedia el pas. “És l'escena d'un crim”, recordava un agent.