COMICIS ANTICIPATS

Islàndia va a les urnes enmig d'escàndols de corrupció

Es tracta dels segons comicis anticipats celebrats en un any al país nòrdic com a conseqüència d'irregularitats que afecten el cap de l'Executiu

zentauroepp40716874 gardabaer  iceland   28 10 2017   iceland prime minister and171028172439

zentauroepp40716874 gardabaer iceland 28 10 2017 iceland prime minister and171028172439 / BIRGIR THOR HARDARSON

1
Es llegeix en minuts
EFE / Copenhaguen

El conservador Partit de la Independència del primer ministre Bjarni Benediktsson sortia com a favorit en les eleccions legislatives d’ahir dissabte a Islàndia, segons els sondejos, en una jornada de pronòstic incert i amb l’oposició d’esquerra amb opcions de poder formar govern. 

Es tracta dels segons comicis anticipats celebrats en un any, tots dos motivats per escàndols que afecten el cap de l’Executiu, segons informa l’agència Efe.

Els tres últims sondejos difosos la vigília de les eleccions situaven el Partit de la Independència com a guanyador amb un avantatge d’entre 3 i 8 punts davant el Moviment d’Esquerra Verda i col·loquen les formacions de centre com a àrbitres per a la formació d’hipotètiques coalicions de govern.

Notícies relacionades

El Partit de la Independència ha remuntat els sondejos, que fa uns dies encara col·locavenal davant els verd-i-vermells, emparat en la seva capacitat d’arrossegament  –ha guanyat totes les eleccions generals llevat de les de l’any 2009, després de la greu crisi econòmica– i les bones xifres macroeconòmiques.

Però la caiguda de Futur Brillant, al qual cap sondeig situa des de fa setmanes per sobre de la barrera mínima del 5 %, fa molt improbable que es pugui reeditar la coalició amb els conservadors i el Partit Reformista que va governar durant els últims nou mesos i que ha sigut l’Executiu de majoria absoluta més breu en la història d’aquest país. Si es confirma el seu triomf en aquests comicis, el Partit de la Independència necessitarà previsiblement també el suport del Partit Progressista, tradicional aliat, i d’una nova formació, el Partit Centrista, una coalició que també  es presenta enormement complicada.