Itàlia endurirà les lleis per castigar l'apologia del feixisme i el nazisme

El Govern avisa que la manifestació amb què es pretén recordar la marxa de Mussolini sobre Roma "va contra la llei"

Mussolini, dictador feixista italià, fent un discurs.

Mussolini, dictador feixista italià, fent un discurs.

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L'octubre del 1922, milers de feixistes, armats amb pals i pistoles i animats per Benito Mussolini van recórrer Itàlia a peu fins a Roma Benito Mussolini . La marxa, seguida després per la presa de poder per part de Mussolini, va instaurar el model feixista a Itàlia. Gairebé 100 anys després, la intenció del grup d'extrema dreta Forza Nuova de celebrar aquest any l'aniversari, ha provocat una enèrgica reacció de repudi de l'Executiu italià. “Aquesta manifestació va en contra de la llei”, ha respost el ministre de l'Interior, Marco Minniti.

Lluny de considerar-ho un capítol tancat, en moments d'auge de grups ultranacionalistes en diversos països europeus, Roma es resisteix que els odis del passat recobrin actualitat. Amb aquest preàmbul com a base, el governant Partit Democràtic ha reobert el debat i fins i tot ha encaminat un projecte de llei per introduir al seu Codi Penal l'article 293-bis, que castiga amb penes de fins a dos anys de presó els que facin propaganda a favor del feixisme o el nacionalsocialisme alemany.

Només falta el Senat

La llei, ja aprovada pel Congrés italià i que aviat ha de ser debatuda pel Senat, constitueix un intent per sancionar qualsevol persona que produeixi, distribueixi, difongui o vengui “béns que evoquen persones, imatges o símbols” amb una al·lusió explícita a les ideologies feixista i nazi. I preveu que la pena sigui augmentada en un terç si el fet es comet a través d'eines telemàtiques o informàtiques.

“És una llei per posar fre als regustos neofeixistes d'alguns i a l'auge de les ideologies d'extrema dreta”, ha dit el diputat Emanuele Fiano, uns dels promotors. 

De fet, encara que Itàlia ja posseeix dues lleis que castiguen el feixisme -la llei número 645 del 1952 i la número 205 del 1993-, en la seva aplicació els jutges italians les han limitat sovint a actes que tinguin com a objectiu ressuscitar el partit feixista. “Això ha tingut com a conseqüència que, els últims anys, hagi costat molt castigar”, raona Raffaele Bifulco, constitucionalista de la Universitat Luiss de Roma.

Va passar, per citar un cas, el març del 2015, quan el tribunal de Liorna va absoldre quatre tifosi que havien fet la salutació feixista durant un partit de futbol. Un altre exemple és Predappio, el poble on està enterrat Mussolini, on cada any centenars de turistes compren 'souvenirs' feixistes.

Bústia de denúncies

Notícies relacionades

Així la junta regional de la Toscana també ha anunciat aquests dies la creació d'un observatori perquè els ciutadans puguin detectar i denunciar possibles violacions del delicte d'apologia del feixisme. “És una iniciativa important, perquè s'està desenvolupant un feixisme xenòfob”, ha dit Massimo Mezzetti, conseller regional de l'Emília-Romanya. 

El raonament defineix un sentiment que no és només de condemna al passat, sinó de preocupació pel futur, especialment perquè el nou blanc són els immigrants i les oenagés de promoció social. Va ser la desventura del rector Massimo Biancalani, que a finals d'agost va ser amenaçat per Forza Nuova. La seva culpa: haver portat un grup d'immigrants a una piscina.