TERRATRÈMOL A L'AMÈRICA DEL NORD

L'escàndol de la falsa Frida provoca indignació a Mèxic

La fabricació frustrada del rescat d'una nena atrapada sota la runa es regira contra la classe política mentre augmenta el balanç de morts pel sisme

mbenach40230071 a japanese rescuer with a sniffer dog takes part in the sear170922174122

mbenach40230071 a japanese rescuer with a sniffer dog takes part in the sear170922174122 / YURI CORTEZ

2
Es llegeix en minuts
Témoris Grecko / Mèxic

Engany i frustració: l’escàndol per la fabricació enganyosa d’una proesa –el rescat d’una nena anomenada Frida i atrapada entre runa amb cinc menors més– està desplaçant el focus temàtic de la tragèdia cap a la indignació.

En aquest assumpte, que encara té algunes incògnites, hi ha coses que no queden gaire clares: que van mentir els alts càrrecs de la Secretaria de Marina, responsables de les tasques de recerca en l’ensorrat Colegio Rébsamen; i que la cadena Televisa va ser la convidada especial per convertir l’escenari en un 'reality show' i una passarel·la per a polítics en clau electoral.

Mentrestant, s’ha actualitzat el nombre de víctimes mortals: 148 a Ciutat de Mèxic, 73 a Morelos, 45 a Puebla, 13 a l’estat de Mèxic, 6 a Guerrero i una a Oaxaca, per a un total de 286.

Passarel·la de polítics

Mentre la Marina mantenia fora la majoria dels mitjans de comunicació, a Televisa se li va permetre col·locar-se al costat del centre de comandament, davant mateix de l’enfonsament, on es treballava intrèpidament per arribar fins on hi havia la Frida i els seus companys.

La rellevància del cas va merèixer que s’hi presentessin tant el president Enrique Peña Nieto –que passa per nivells històrics de desaprovació– com dos dels seus favorits, que aspiren a ser elegits per ell per succeir-lo el 2018, el secretari (ministre) de Governació, Miguel Ángel Osorio Chong –que havia sigut escridassat i expulsat el dia abans pels voluntaris en un altre punt crític–, i el d’Educació, Aurelio Nuño. Hi va haver temps per a això i encara més dimecres, en 10 hores de transmissió contínua, amb audiències extraordinàries i conduïdes en directe per les estrelles de Televisa, el degà Joaquín López Dóriga, Denise Maerker i Carlos Loret de Mola.

Fora d’aquí, entre l’aclaparadora expectativa sorgien els dubtes, sobretot perquè no hi havia pares que reclamessin els nens atrapats, no apareixia cap Frida a les llistes, ningú la coneixia. Alguns especialistes en rescats, que es retiraven molestos, van alertar que era un muntatge. La periodista Carmen Aristegui va entrevistar familiars d’alumnes, indignats amb el que van qualificar de farsa.

Recompte oficial

Notícies relacionades

Dijous, a les dues del migdia, l’almirall Ángel Enrique Sarmiento, subsecretari de la Marina, va reconèixer la inexistència: «Hem fet un recompte i estem segurs que tots els nens o desgraciadament han mort, o estan en hospitals o s’han salvat». Qüestionat per Denise Maerker, Sarmiento va afirmar: «Mai hem tingut coneixement d’aquesta versió, estem segurs que no era veritat».

Unes 24 hores abans, havia sostingutel contrari en una entrevista amb Milenio: «L’han estat hidratant des del matí amb aigua, a través d’una manguera», va assegurar Sarmiento. «¿Hi ha manera de saber si està prenent l’aigua?», va preguntar la reportera. «No», va respondre l’almirall. «L’únic de cert és que està amb vida encara, respon als senyals, li indiquen que mogui les mans i, almenys en l’equip (sensor) tèrmic, hi ha moviment».