L'Assemblea General de l'ONU

El contrast entre Macron i Trump

El president francès, que també debuta davant l'ONU, defensa el multilateralisme

Posa el focus en temes eludits per Trump com el canvi climàtic o la migració

monmartinez40189124 french president emmanuel macron speaks during a press confe170919212511

monmartinez40189124 french president emmanuel macron speaks during a press confe170919212511 / BRENDAN MCDERMID

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump no va ser  l’únic líder que va debutar davant l’Assemblea General de l’ONU. També ho va fer el president francès, Emmanuel Macron. I els discursos dels dos dirigents van ser un exercici de contrastos. En estil i en contingut, en el que deien i el que callaven, en el que subratllaven i el que ometien.

Enfront de la intervenció de 40 minuts guiada per la filosofia de l’Amèrica primer de Trump, el mandatari francès va plantejar en el seu parlament de mitja hora una apassionada defensa del multilateralisme que és, segons les seves paraules, «el mètode més eficaç per encarar els desafiaments globals, que concreta una visió del món que ens protegeix de la llei del més fort».

Macron tampoc es va voler ficar en els terrenys bel·licosos i provocadors que va trepitjar Trump (amb especial dedicació a Corea del Nord) i va advocar pel multilateralisme per «fer front als desafiaments de la proliferació nuclear» encapçalats per Pyongyang. I tot i que va reconèixer la falta de voluntat negociadora de Kim Jong-un, va assegurar que la responsabilitat és «seguir a la taula de negociacions». «França rebutjarà qualsevol escalada i no tancarà cap porta al diàleg», va dir. Ni una menció a «destruir completament» un altre país.

Greu error respecte a l'Iran

Sense esmentar Trump, Macron li va enviar alguns missatges contundents. El més evident, quan va defensar el «sòlid, robust i verificable» acord nuclear amb l’Iran. «Denunciar-lo seria un greu error», va declarar. «No respectar-lo seria irresponsable», va reblar. Poc abans, Trump havia fet el primer i havia amenaçat amb el segon.

El líder francès també va dedicar una bona part del seu discurs a temes que Trump va obviar per a desesperació (tot i que sense sorpresa) de bona part de la comunitat global, assumptes per als quals també havia demanat prestar atenció el nou secretari general de l’ONU, António Guterres, un altre dels debutants en el debat plenari de l’Assemblea General. I pocs n’hi ha de més rellevància que el canvi climàtic i la situació de refugiats, desplaçats i migrants.

 

Encara que Macron va assegurar «respectar» la decisió de Trump d’abandonar l’Acord de París, també va advertir que «no es renegociarà». I amb la seva descripció d’un «planeta que està en camí de venjar-se de la bogeria humana», va posar sobre la taula una realitat que Trump i la seva Administració no volen veure. I això malgrat que, com va recordar Guterres, «la ciència és irrefutable».

«Bocs expiatoris»

L’exmandatari socialista portuguès estava també assenyalant  Trump quan, parlant de refugiats i immigrants, va dir que li dolia veure «la forma com refugiats i migrants han sigut estereotipats i convertits en bocs expiatoris i veure figures polítiques agitar ressentiment buscany guanys electorals». Macron tampoc va necessitar pronunciar el nom de l’ocupant de la Casa Blanca per deixar clar que es referia a ell quan va declarar: «Cap barrera podrà oposar-se a la marxa de la desesperació si no transformem les rutes de la necessitat en rutes de la llibertat».

Notícies relacionades

En canvi, a Trump –l’únic dels tres que no es va referir a la crisi de Birmània per la persecució de la minoria rohingya– li va bastar un paràgraf per mostrar la seva oposició a la «migració incontrolada», buscar arguments econòmics per justificar el seu intent d’acollir menys refugiats i assegurar que EUA «és una nació compassiva».

Poc abans d’aquestes paraules, Guterres havia posat els punts sobre les is al declarar: «En lloc de portes tancades i hostilitat oberta necessitem restablir la integritat del règim de protecció de refugiats i la simple decència de la compassió humana».