LA POLÍTICA MIGRATÒRIA ALS EUA

Trump nega un acord amb els demòcrates per protegir els 'dreamers'

El president i l'oposició accepten negociar un paquet pressupostari per finançar la seguretat fronterera, encara que excloent el mur de Mèxic

mbenach39981552 file photo  u s  president donald trump meets with senate ma170914095127

mbenach39981552 file photo u s president donald trump meets with senate ma170914095127 / Kevin Lamarque

1
Es llegeix en minuts
Efe / Washington

El president dels EUA, Donald Trump, ha negat aTwitter haver arribat a un acord amb els líders demòcrates al Congrés per brindar protecció legal als 800.000 joves indocumentats coneguts com a 'dreamers' (somiadors), tal com ells havien assegurat. "No es va fer cap tracte ahir a la nit sobre el DACA. S'hauria d'acordar una seguretat fronterera important per aconseguir el consentiment. Hauria d'estar subjecte a votació", ha afirmat Trump al seu compte de Twitter.

Els líders demòcrates al Congrés havien assegurat haver acordat amb el president dels EUA, Donald Trump, treballar en comú per brindar protecció legal als 800.000 joves indocumentats coneguts com 'dreamers' (somiadors), han informat aquest dimecres en un comunicat.

També van acordar, segons la versió dels demòcrates, negociar un paquet pressupostari per finançar la seguretat fronterera que "sigui acceptable per a les dues parts" i que, per tant, exclogui qualsevol partida per al mur amb Mèxic.

"Vam tenir una trobada molt productiva a la Casa Blanca amb el president. La conversa es va centrar a DACA [Acció Diferida per als Arribats a la Infància]. Vam acordar consagrar ràpidament les proteccions de DACA en una llei", van afirmar els líders demòcrates al Senat, Chuck Schumer, i a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, que van sopar amb Trump.

La Casa Blanca, per la seva banda, també va donar la seva versió de la reunió en un comunicat en què no va parlar de "acords" de cap tipus amb Schumer i Pelosi.

Tributs i seguretat fronterera

Segons la Casa Blanca, Trump i els líders demòcrates van parlar en un sopar "constructiu" de les actuals "prioritats legislatives", que inclouen la reforma tributària, seguretat fronterera, DACA (somiadors), infraestructura i comerç, en aquest ordre.

El Govern nord-americà va dir que va ser un "pas positiu" per assolir "solucions bipartidistes" als problemes que afecten tots els nord-americans i va mostrar el seu desig de "continuar aquestes converses" amb els líders demòcrates.

Promogut per Obama

Notícies relacionades

Trump va posar fi la setmana passada al programa Acció Diferida per als Arribats a la Infància (DACA, per les seves sigles en anglès), programa que va promoure el llavors president Barack Obama el 2012 i que ha protegit de la deportació i atorgat permisos de treball a 800.000 joves indocumentats que van arribar de petits al país i als quals es coneix com "somiadors".

La suspensió, no obstant, no es farà efectiva fins d'aquí sis mesos per forçar el Congrés a trobar una alternativa al programa d'Obama.