Revés per a la immigració

Trump obre la porta a deportar 800.000 'dreamers'

El fiscal general rescindeix les proteccions legals als immigrants sense papers que van arribar als EUA quan eren petits

Es multipliquen les protestes als Estats Units. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump segueix governant gairebé exclusivament per a les seves bases més incondicionals. No es pot explicar d’una altra manera la seva decisió de rescindir la llei que protegia fins ara de la deportació 800.000 immigrants indocumentats que van arribar al país sent uns nens, una normativa que no només comptava amb el suport demòcrata, sinó també de molts congressistes republicans. El fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, va anunciar ahir la controvertida decisió, que deixa en uns llimbs centenars de milers d’immigrants que no només se senten nord-americans, sinó que estan en molts casos perfectament integrats al seu país d’acollida. La seva sort la decidirà el Congrés, al qual la Casa Blanca ha donat sis mesos de termini abans que expiri definitivament el blindatge als 'dreamers'.

Trump compleix així amb una de les promeses de la seva campanya, malgrat que l’abril passat va afirmar que seria «compassiu» amb els 'dreamers'. «Poden estar tranquils», va arribar a dir. Però la realitat ha acabat sent molt diferent i la llei aprovada pel seu predecessor el 2012, coneguda pel seu acrònim de Daca, té ara els dies comptats. «No soc partidari de castigar els menors, molts dels quals són avui adults, per les accions dels seus pares», va dir el president en un comunicat. «Però hem de reconèixer que si som una nació d’oportunitats és perquè som un país de lleis», va afegir.

Permisos renovables

La seva Administració ha justificat la decisió argumentant que Daca era «inconstitucional», una mena d’amnistia encoberta, fruit de l’«abús de poder» d’Obama, que «va voler fer específicament allò que el poder legislatiu es va negar a fer», en paraules de Sessions, un dels màxims falcons en matèria immigratòria que queden a l’Administració. En realitat, Daca no va ser una amnistia perquè no va proposar la regularització dels 'dreamers'. El que va fer va ser concedir-los permisos de treball renovables cada dos anys, accés a la universitat i blindar-los de la deportació. Sempre que haguessin entrat al país abans del 2007 i amb menys de 16 anys.

Notícies relacionades

La pilota ara està en mans del Congrés, que tindrà sis mesos per actuar si no vol veure com les autoritats immigratòries comencen a expulsar 'dreamers'. No serà senzill perquè, al Capitoli, la immigració segueix sent un tema intractable, com ho demostren els intents frustrats d’Obama per aprovar una reforma. El legislatiu té a més a més una llarga llista de temes pendents d’envergadura, com la reforma fiscal que pretén aprovar Trump o el pla d’infraestructures i és dubtós que es disposi a fer del futur dels 'dreamers' 

un assumpte prioritari. La contestació al carrer ja ha començat. Durant la jornada, hi va haver manifestacions davant de la Casa Blanca per protestar contra la decisió del president.