DISCURS A L'EUROCAMBRA

Juncker reclama una Europa més democràtica

El president de la Comissió Europea diu durant la seva intervenció sobre l'estat de la Unió al ple del Parlament Europeu que "el vent torna a bufar" i que la UE ha d'aprofitar l'oportunitat

zentauroepp40087863 european commission president jean claude juncker checks his170913113117

zentauroepp40087863 european commission president jean claude juncker checks his170913113117 / CHRISTIAN HARTMANN

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Josep Saurí
Josep Saurí

Periodista

ver +

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, no serà candidat en les pròximes eleccions europees del 2019 però no ha perdut l'optimisme ni les ganes de construir una Europa “més democràtica” i unida. La derrota dels populistes a França i Holanda i la millora de l'economia han suposat, malgrat el 'brexit', aire fresc i el luxemburguès ha instat a aprofitar el moment. "Tota la meva vida he participat en el projecte europeu. He treballat i lluitat per ell. Mai he perdut el meu amor per Europa (..) Tenim una finestra d'oportunitat que no estarà sempre oberta. Aprofitem al màxim aquest impuls i aprofitem el vent a les nostres veles”.

En el seu tercer discurs sobre l'Estat de la Unió davant el ple de l'Eurocambra, la cita clau que inaugura el curs polític a nivell europeu, el dirigent luxemburguès ha desgranat el rumb que vol per a Europa: més acords comercials amb Austràlia i Nova Zelanda, lideratge en la lluita contra el canvi climàtic, reforç de l'agenda migratòria, més seguretat a internet, una política industrial, una estructura econòmica forta amb un ministre i comissari d'economia permanent, un mecanisme per facilitar i recolzar l'adhesió a l'euro i una presa de decisions més eficaç amb més decisions per majoria qualificada, també en matèria de política exterior.

Segons Juncker, fins i tot seria bo per a l'eficàcia de les institucions europees un canvi en l'arquitectura. “El paisatge europeu seria més llegible si el vaixell europeu el portés un sol capità. Un sol president reflectiria millor l'autèntica naturalesa de la Unió com a unió d'estats i de ciutadans”, ha assegurat sobre la bicefàlia de presidents a la Comissió Europea i el Consell Europeu, que ostenta el polonès Donald Tusk.

“Ens queden 18 mesos i hem d'utilitzar aquest període per acabar el que vam començar (a la cimera de) Bratislava. S'ha de treballar perquè les propostes es concretin en la pràctica”, ha reclamat. “Hem començat a arreglar la teulada. Però hem de completar la feina ara que brilla el sol, mentre faci bon temps, perquè quan apareguin les nuvolades, que apareixeran, serà massa tard”, ha recordat.

29 de març, el 'brexit'

A l'agenda de Juncker hi ha una data marcada en vermell: el 29 de març del 2019. Aquest dia el Regne Unit abandonarà la Unió Europea. Un moment “trist i tràgic” que “lamentarem sempre”. Però és necessari respectar la voluntat del poble britànic i Europa seguirà avançant perquè el 'brexit', ha subratllat, no és la fi. “El 30 de març serem 27 i proposo que ens preparem bé per a la situació”, ha instat, i ha demanat al president del Consell Europeu i al Govern romanès, que ocuparà la presidència semestral de la UE durant el primer semestre de 2019, celebrar una cimera extraordinària a Romania. “Les eleccions al Parlament Europeu seran unes setmanes més tard, al maig. I els ciutadans han d'anar a les urnes amb una visió clara”, estima.

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció, en què ha recolzat la creació d'una llista transnacional, també s'ha referit a Turquia i al desafiament de Polònia i Hongria. Ha tancat la porta a noves adhesions a la UE durant el seu mandat i ha advertit que Turquia s'està allunyant “des de fa temps” a passos de gegant. “Em fa la impressió que alguns a Turquia soscaven el diàleg per després donar la culpa a la UE”, ha advertit, i ha criticat amb duresa l'empresonament de periodistes, de qui ha demanat l'alliberament.

Juncker ha recordat precisament que Europa és un lloc de llibertat, no d'opressió o dictadura, i que ha d'estar unida en els seus valors. "Acceptar i respectar les decisions finals dels tribunals és el que significa pertànyer a una Unió basada en l'estat de dret", ha explicat, i ha defensat també una Europa unida. "Europa ha de respirar amb els seus dos pulmons, el de l'est i l'oest, perquè si no s'ofega", ha reivindicat davant d'unions a diverses velocitats.