Tempesta de "proporcions èpiques"

L''Irma' desencadena un infern d'aigua i vent a Florida

L'huracà aïlla els Keys i provoca crescudes que neguen parts de Miami i de la costa oest de la península

semaforos

semaforos

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Carrers convertits en rius; arbres, senyals de trànsit i trossos de materials despresos moguts com a projectils per vents huracanats, una pluja incessant i potents tornados, comunitats senceres sense subministrament elèctric... La temuda fúria de l’Irma, una tempesta que ha devastat el Carib en el seu camí cap als  Estats Units, es va desfermar ahir amb tota la seva força sobre Florida.

Encara que l’ull del cicló es va desplaçar cap a l’oest –on l’Irma va tocar terra al matí als Keys amb categoria 4 i per on seguia la seva trajectòria cap al nord rebaixat encara més (categoria 3)–, va castigar durament durant tota la jornada el sud de la península. Les crescudes de l’aigua, un dels seus efectes més temibles, van ser immediates i el downtown de Miami, malgrat estar situat a prop de 200 quilòmetres de l’ull de l’huracà, va ser durament afectat pel fenomen conegut com «el costat brut de l’huracà» i va patir serioses inundacions, amb el sistema de drenatge desbordat.

«Proporcions èpiques»

Quan autoritats com el vicepresident Mike Pence parlen d’una tempesta «de proporcions èpiques i històriques» no exageren gens ni mica. La destrucció d’infraestructures és un fet i, ja ahir, dos milions de persones es van quedar sense subministrament elèctric, gairebé la meitat a la zona urbana que inclou Miami i el seu comtat, on la policia es va veure obligada a deixar de prestar servei. La recuperació de la xarxa, es va anunciar, trigarà «dies o setmanes». Però la prioritat és, abans de res, contenir al màxim possible la pèrdua de vides.

«Podem reconstruir edificis i ciutats, no vides», advertia Pence en la seva visita a la seu central a Washington de l’Agència Federal de Gestió d’Emergències. Des d’allà es coordina la resposta del Govern a una tempesta que ha deixat 25 morts al Carib i que dissabte va provocar almenys tres morts als Estats Units, incloent-hi dos agents que van patir un xoc frontal dels seus cotxes.

La recomanació més important per als habitants del sud de Florida era mantenir-se a cobert i, sobretot, allunyats de l’aigua, una alerta que el Centre Nacional d’Huracans llançava repetidament fent servir les majúscules en els seus missatges a les xarxes socials. Aquella sensació d’urgència s’explicava veient imatges com les de Brickell Avenue a Miami, on les habituals vies d’asfalt eren rius on l’aigua ja al migdia cobria fins a la cintura.

Els Keys, aïllats 

Notícies relacionades

També va trigar poc a comprovar-se que els Keys, un arxipèlag unit a la península per una sola carretera, havien quedat aïllats. Aquell via estava sota l’aigua i el nivell del mar havia pujat entre tres i quatre metres. La por també es disparava en ciutats de la costa oest com per exemple Naples i Tampa, que esperaven el pitjor a mesura que l’huracà Irma pujava cap al nord. 

«Tindrem la nostra pròpia versió de l’infern», anunciava l’alcalde de la ciutat de Tampa, Bob Buckhorn, poc abans que es tanqués el marge d’evacuació per als habitants de la localitat. «Després d’això estan sols», els va avisar.     El governador de l’estat, el republicà Rick Scott, era un altre dels que posaven el focus en aquest perill. «Les crescudes arriben després dels vents més forts», explicava, instant els ciutadans a «no pensar que és segur sortir» un cop s’acaben les ratxes de vent més potents. «Una crescuda pot arribar de sobte i matar-te. Necessiten quedar-se en un lloc segur».