REACCIÓ A L'ASSAIG NUCLEAR

Trump: "Corea del Nord només entén una cosa"

El president dels EUA qualifica al règim de Kim Jong-un de "gran amenaça" i pronostica que els intents d'apaivagament "no funcionaran"

zentauroepp39858635 combo  trump  kim jong170829204621

zentauroepp39858635 combo trump kim jong170829204621

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El president dels EUADonald Trump, s'ha sumat des de Twitter al cor internacional de condemnes davant la nova prova nuclear realitzada per Corea del Nord. En una sèrie de tuits, Trump afirma que el règim de Kim Jong-un s'ha convertit en "una gran amenaça" i pronostica que l'intent de diàleg i apaivagament per part de Corea del Sud "no funcionarà". "¡Només entenen una cosa!", conclou.

"Corea del Nord ha realitzat una important prova nuclear. Les seves paraules i accions segueixen sent molt hostils i perilloses per als Estats Units", ha escrit Trump al seu primer tuit.

"Corea del Nord és una nació malvada que s'ha convertit en una gran amenaça i en un problema per a la Xina, que tracta d'ajudar, però amb poc èxit", ha prosseguit, en el que probablement és el seu reconeixement més gran fins a la data al paper de Pequín en aquest assumpte.

"Corea del Sud està veient, com ja li vaig dir, que el seu intent d'apaivagament amb Corea del Nord no funcionarà. ¡Només entenen una cosa!", conclou Trump en to amenaçador.

OIEA

Les reaccions internacionals després de l'assaig nuclear de Corea del Nord no s'han fet esperar. El director general de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), Yukiya Amano, ha qualificar la prova de bomba d'hidrogen com "un acte extremadament deplorable". "Una vegada més, ha instat amb vehemència a Corea del Nord a plenament aplicar les resolucions rellevants del Consell de Seguretat de l'ONU i de l'OIEA", afirma Amano en la seva declaració.

Japó

El primer ministre nipó, Shinzo Abe, ha considerat "intolerable" el nou test nuclear, que suposa "una greu i immediata amenaça de seguretat" que "incrementa encara més el perill del règim" i "menysté seriosament a la pau i la seguretat en la regió".

L'OTAN

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha exigit al règim de Kim Jong-un posar fi "immediatament" a totes les seves activitats nuclears i de míssils balístics "de forma completa, verificable i irreversible", i li ha demanar reprendre el diàleg amb la comunitat internacional.

Xina

Durant la inauguració de la cimera de potències emergents BRICS (Brasil, Rússia, l'Índia, Xina i Sud-àfrica), el president de la Xina, Xi Jinping, ha eludit en el seu discurs Corea del Nord, encara que simultàniament el Ministeri d'Exteriors xinès ha emès una enèrgica condemna contra Pyongyang. Pequín va demanar a Pyongyang que respecti les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU, "deixi de prendre decisions equivocades" i torni "de forma real al camí del diàleg".

Rússia

Rússia ha titllat el test nord-coreà de "seriosa amenaça per al món", i ha insistit que totes les parts implicades en el conflicte en la península coreana han de tornar conversar. "Seguir en aquesta línia pot tenir serioses conseqüències per a la mateixa Corea del Nord", va afegir el Ministeri d'Exteriors rus. Al mateix temps, Moscou crida a la resta dels països a "mantenir la sang freda i evitar qualsevol acció que continuï amb l'escalada de tensió".

França

Notícies relacionades

El president de França, Emmanuel Macron, ha reclamat als membres del Consell de Seguretat de Nacions Unides i a la Unió Europea una resposta "ràpida". El mandatari ha condemnat "amb la més fermesa" la prova i ha instat en un comunicat als membres del Consell a reaccionar "ràpidament a aquesta nova violació per Corea del Nord del dret internacional".

Regne Unit

El ministre d'Exteriors britànic, Boris Johnson, ha defensat aquest diumenge la via de les sancions per abordar la crisi oberta amb Corea del Nord, encara que ha subratllat que "totes les opcions" estan obertes després del nou assaig nuclear de Pyongyang. "La nostra visió al Regne Unit és que els mitjans pacífics i diplomàtics són la millor opció. Pensem que la ruta de les sancions encara té potencial", ha dit Johnson a la cadena Sky News.