Presó domiciliària per a una emblemàtica dirigent indígena

Milagro Sala ha sigut obligada a quedar-se al seu domicili a l'espera de judici

zentauroepp39890923 milagro sala  the leader of the tupac amaru social welfare g170901215512

zentauroepp39890923 milagro sala the leader of the tupac amaru social welfare g170901215512 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La dirigent social d’origen indígena Milagro Sala va començar a complir arrest domiciliari després d’haver passat més d’un any a la presó sense que se li hagi iniciat judici. Sala es va convertir en una mena de poder paral·lel a la província  de Jujuy, al nord del país. La seva fluida relació amb el kirchnerisme va permetre a l’Organització Barrial Túpac Amaru disposar de fons, construir cases, escoles, parcs i un sorprenent centre recreatiu amb piscines per als habitants pobres.

Notícies relacionades

El macrisme la va convertir en un símbol de la violència i la corrupció. Li van ploure les imputacions judicials amb testimonis de dubtosa fiabilitat. El seu cas va arribar al Grup de Treball de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) sobre Detencions Arbitràries i a la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), que van pressionar perquè Sala esperés els judicis en contra seu a casa seva. El Govern va acceptar finalment aquestes peticions. La dirigent va tornar a casa.

Però abans, les autoritats van col·locar a l’interior de la vivenda càmeres de seguretat i filferros de pues, cosa que mai s’havia fet amb els militars condemnats per violacions dels drets humans i que van accedir al benefici de la presó domiciliària. El primer que va fer Sala a l’arribar a casa seva va ser fotografiar-se amb una imatge del desaparegut Santiago Maldonado.