POLS A BRUSSEL·LES

Juncker carrega contra Londres i considera "insatisfactòries" totes les seves propostes

El president de la Comissió Europea es queixa que el Govern britànic no dona respostes a qüestions fonamentals del 'brexit'

zentauroepp39113775 president of the european commission jean claude juncker hol170829202350

zentauroepp39113775 president of the european commission jean claude juncker hol170829202350 / PETRAS MALUKAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Brussel·les

En la segona jornada de la tercera ronda de negociacions sobre el 'brexit', el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha carregat contra Londres per considerar que no dona resposta "a un nombre elevat de qüestions".

"Seré clar. He llegit amb la requerida atenció tots els documents elaborats pel Govern de Sa Majestat [en referència al Govern britànic que dirigeix Theresa May], i no trobo que cap d'ells sigui realment satisfactori", ha afirmat Juncker en la conferència interna d'ambaixadors de la UE que té lloc a Brussel·les.

Les paraules de Juncker arriben només 24 hores després que el negociador cap de la UE per al 'brexit', Michel Barnier, instés el Govern britànic a "negociar seriosament".

Qüestions pendents

"Hi ha una enorme quantitat de qüestions pendents de resolució", ha afirmat Juncker, que ha tornat a assenyalar el problema fronterer entre Irlanda i Irlanda del Nord, que ha qualificat de "molt seriós" i per al qual ha admès que no existeix "una resposta definitiva". També s'ha referit a la situació dels ciutadans comunitaris al Regne Unit i dels britànics als països de la UE.

Notícies relacionades

"Ha de quedar meridianament clar que no començarem cap negociació sobre les relacions econòmiques i comercials entre la UE i el Regne Unit, fins que aquestes qüestions estiguin resoltes, o sigui els termes del divorci entre la UE i el Regne Unit", ha insistit  el cap de l'Executiu comunitari.

El Govern britànic desitja negociar la futura relació econòmica entre les dues parts després del 'brexit', així com en el període de transició, però Brussel·les manté de moment la porta tancada. Els altres 27 membres de la UE han fixat la posició que la relació futura només es pot abordar quan s'hagin produït avanços suficients en les tres qüestions centrals: Irlanda, els drets dels ciutadans europeus al Regne Unit i la factura del divorci.