MINICIMERA DE QUATRE PAÏSOS DE LA UE

Espanya reclamarà a París un reforç de la cooperació antiterrorista europea

Rajoy participa aquest dilluns amb Macron, Merkel i Gentiloni en una trobada que analitzarà la lluita contra el gihadisme arran dels atemptats de Catalunya

zentauroepp39787701 it05 turin  italia  24 08 2017   empleados municipales coloc170827194617

zentauroepp39787701 it05 turin italia 24 08 2017 empleados municipales coloc170827194617 / ALESSANDRO DI MARCO

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Programada inicialment per abordar la governança de la zona euro, la minicimera que avui celebraran a París els líders de França, Alemanya, Espanya i Itàlia dedicarà una part substancial de l’agenda a revisar els mecanismes europeus de cooperació en matèria de lluita contra el terrorisme.

Va ser el mateix president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, qui, després dels atemptats de Barcelona i de Cambrils, va demanar a l’amfitrió de la trobada, Emmanuel Macron, donar prioritat a la coordinació internacional per combatre l’amenaça gihadista.

Espanya desitja traslladar el missatge que aquesta qüestió és «urgent» arran dels atacs terroristes produïts a Catalunya, segons fonts governamentals, i que la Unió Europea (UE) ha d’intervenir en aquest assumpte.

«He demanat al president francès, Emmanuel Macron, abordar aquesta qüestió durant la cimera que celebrarem a París. Tinc la intenció d’analitzar els mecanismes de cooperació al si de la Unió Europea i d’estudiar les opcions per reforçar-los i millorar-los», va assenyalar Rajoy divendres al final del Consell de Ministres.

Igual que ha passat en altres capitals europees castigades pel gihadisme, com són els casos de París i Brussel·les, la investigació dels atemptats de Catalunya ha deixat al descobert l’existència d’algunes fissures en els instruments de coordinació i intercanvi d’informació, cosa que ha permès en ocasions als terroristes desaparèixer amb més facilitat dels radars policials. 

Així, per exemple, l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, presumpte cervell dels atacs de la Rambla i Cambrils, va passar per la localitat belga de Vilvoorde entre el gener i el març de l’any passat, en la qual el seu radicalisme va aixecar sospites en l’imam de la mesquita d’aquella població pròxima a Brussel·les. No obstant, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va negar que les autoritats belgues haguessin alertat les espanyoles, tal com va afirmar l’alcalde de Vilvoorde, Hans Bonte.

Intercanvi d'informació

«Segons tinc coneixement en el moment d’avui, no han rebut cap comunicació», va assegurar Zoido el 23 d’agost a París després d’una reunió amb el seu homòleg francès, Gérard Collomb.

Durant aquella mateixa trobada, el titular espanyol d’Interior va posar de relleu la transcendència de la cooperació operativa, un element clau en la prevenció i la repressió del terrorisme gihadista, i va destacar la importància de l’intercanvi d’informació i dels serveis d’intel·ligència, així com l’enfortiment dels controls a les fronteres exteriors de la Unió Europea, la gestió de documents així com l’intercanvi de dades de passatgers en temps real.

En el terreny de la cooperació bilateral, Espanya i França van firmar durant aquella visita un conveni de col·laboració inèdit a Europa, per formar a partir del mes de setembre alumnes de la Gendarmeria francesa juntament amb alumnes de la Guàrdia Civil a l’Acadèmia de Valdemoro (Madrid).

El programa

A més a més de la lluita contra el terrorisme, en el programa per als futurs gendarmes i guàrdies civils hi figura el control dels fluxos migratoris i la lluita contra la delinqüència organitzada. El Govern d’Espanya considera que aquesta iniciativa obre la porta a noves col·laboracions amb altres forces de seguretat europees.

Notícies relacionades

A la cimera que tindrà lloc avui també hi assistiran la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, i l’alta representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Federica Mogherini

El president francès, Emmanuel Macron, iniciarà la jornada amb una reunió amb els presidents de Níger, Mahamadou Issoufo, i Txad, Idriss Déby, per tractar la qüestió de la gestió i el control dels fluxos migratoris. El president del Consell d'Unió Nacional de Líbia, Fayez el-Sarraj estarà igualment present a la capital francesa per participar en la reunió de treball amb els seus homòlegs africans i els líders europeus.