GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Almenys 37 morts en un bombardeig al Iemen

Els rebels hutis acusen la coalició àrab liderada per l'Aràbia Saudita de la massacre

zentauroepp39776224 people stand at the site of saudi led air strikes in arhab a170823131515

zentauroepp39776224 people stand at the site of saudi led air strikes in arhab a170823131515 / KHALED ABDULLAH

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Un bombardeig ha impactat aquest dimecres en un petit hotel situat al nord de la capital iemenita, Sanà. De moment, hi ha almenys 37 víctimes, entre les quals hi ha civils. El bombardeig ha ensorrat el sostre del segon pis, on hi havia la majoria de les víctimes, ha explicat un metge que treballa en les tasques de rescat. Els rebels hutis s'han afanyat a acusar de la massacre la coalició àrab liderada per l'Aràbia Saudita. A prop de l'hotel hi havia un control huti. 

La capital iemenita està actualment controlada pels hutis, aliats de l'Iran, que lluiten contra la coalició àrab en una guerra que ja ha causat més de 15.000 víctimes mortals. Les raons més profundes que han alimentat aquest conflicte armat tenen a veure amb la disputa per l'hegemonia territorial dels dos països enfrontats al Pròxim Orient; per una banda l'Aràbia Saudita, de majoria sunnita i principal suport militar per al president iemenita Abd Rabbuh Mansur Hadi, i per l'altra l'Iran, de majoria xiïta i aliat dels rebels hutis que controlen la capital del país. 

Notícies relacionades

L'Aràbia Saudita és el segon país importador d'armes a tot el món. Les rep, en primer lloc, dels Estats Units, i en menys quantitat del Regne Unit i d'Espanya, que és el setè exportador mundial d'armes, segons les últimes dades de l'Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). 

Urgència humanitària

El nombre de bombardejos al Iemen durant la primera meitat del 2017 arriba a la xifra de 5.676, segons l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). La guerra del Iemen va començar el 2014 i moltes persones n'estan pagant els plats trencats. En un país de 27 milions d'habitants, més de tres milions de persones s'han vist forçades a deixar casa seva, 14 milions no tenen una atenció sanitària adequada i el 62% de la població està en alerta per inseguretat alimentària, segons les últimes dades de l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU.