CRISI MIGRATÒRIA AL MEDITERRANI

Un vaixell de Proactiva Open Arms, bloquejat des de fa més de 48 hores

Itàlia i Malta es neguen a acollir tres immigrants libis rescatats pel 'Golfo Azzurro' en aigües internacionals

Els guardacostes de Trípoli amenacen i disparen a l'aire contra l''Open Arms' per allunyar-lo de les costes líbies

Loenagé espanyola denuncia que Itàlia els nega lentrada a Lampedusa / VÍDEO : EFE

2
Es llegeix en minuts
Martí Benach
Martí Benach

Periodista

ver +

Un dels dos vaixells de salvament de l'oenagé catalana Proactiva Open Arms, el ‘Golfo Azzurro’, roman bloquejat al mar des de fa més de 48 hores davant el rebuig d'Itàlia i Malta a acollir tres immigrants libis rescatats en aigües internacionals, en una operació coordinada per la Guàrdia Costanera italiana davant les costes de Líbia.

La situació, que el director de l'oenagé, Òscar Camps, ha qualificat de “totalment surrealista”, revela la confusió instaurada al Mediterrani central i al Govern italià després de l'entrada en vigor, fa una setmana, del polèmic codi de conducta destinat a les oenagés que col·laboren en el rescat d'immigrants a la deriva.

El ‘Golfo Azzurro’, que diumenge havia rescatat tres immigrants libis que navegaven en una pastera a unes 100 milles de Líbia, tornava a l'illa de Lampedusa per desembarcar-los quan les autoritats italianes li van negar l'entrada al port al·legant que havien de traslladar-los a Malta. Les autoritats d'aquest país van impedir-n'hi també l'accés, adduint que el rescat s'havia produït més a prop de Lampedusa que de Malta.

A l'espera d'arribar a una solució, el ‘Golfo Azzurro’ navegava aquest dimarts entre Malta i Sicília alhora que Camps firmava a Roma el codi de conducta acceptat per quatre oenagés. “No entenem res. Fa un any que actuem al Mediterrani i mai ens havia passat res igual. Fa una setmana vam desembarcar 400 rescatats i 18 cadàvers i ara no podem portar ni tres persones a Itàlia. És increïble”, ha declarat Camps a EL PERIÓDICO via telefònica.

Desembarcament del 'Prudence'

Paradoxalment, les autoritats italianes havien organitzat dissabte sense problemes el desembarcament a Lampedusa de 127 migrants rescatats pel ‘Prudence’, un navili de Metges sense Fronteres (MSF), oenagé que ha rebutjat firmar el codi de conducta impulsat per Roma.

Els mitjans italians van assegurar que Itàlia havia prohibit l'accés de MSF a l'illa, però l'oenagé va assegurar que el trasllat dels rescatats als vaixells dels guardacostes italians “es va portar a terme sense cap incidència” i que el motiu havia sigut que “el port de Lampedusa té poca profunditat perquè el ‘Prudence’ hi pugui atracar”.

Guardacostes de Trípoli

Notícies relacionades

Camps ha denunciat també les amenaces dels guardacostes libis contra l'‘Open Arms’, el segon vaixell de l'oenagé, contra el qual ahir van arribar a disparar a l'aire després d'acusar-lo d'entrar en aigües territorials líbies i “traficar” amb immigrants. “Els guardacostes libis finançats per Itàlia i la UE ens van amenaçar de forma molt agressiva, arribant a disparar-nos per sobre dels nostres caps, a l'aire. El vaixell era a 13 milles, fora de les aigües líbies. Va ser un acte deplorable”, va manifestar Camps.

L'incident va ser gravat per l'oenagé en un vídeo, en el qual es poden sentir les amenaces proferides en anglès durant la tensa conversa amb el capità de la patrullera líbia. "La pròxima vegada que entrin en aigües líbies seran tirotejats, ¿entesos?", se'l sent cridar en un moment del breu diàleg. Segons Camps, tots dos incidents estan relacionats amb la descoordinació de la UE i amb la seva campanya per desacreditar les oenagés que actuen al Mediterrani i sembrar dubtes entre l'opinió pública.