BANYADOR ISLÀMIC

El propietari d'una piscina a Marsella demana a una dona que s'hi va banyar en burquini que pagui la desinfecció de l'aigua

La inquilina havia llogat amb la seva família una vivenda en un complex residencial i se li han retingut els 490 euros que va deixar com a fiança

zentauroepp35272099 files  this file photo taken on august 16  2016 shows tunisi170803120600

zentauroepp35272099 files this file photo taken on august 16 2016 shows tunisi170803120600 / FETHI BELAID

2
Es llegeix en minuts
Efe / París

El propietari d'una piscina de Marsella, al sud de França, reclama a una dona que s'hi va banyar en burquini al juliol que en pagui la desinfecció, ha revelat aquest dijous el Col·lectiu francès contra la Islamofòbia (CCIF). La dona estava allotjada amb la seva família en una residència privada amb piscina i havia fet una reserva per a una setmana.

El primer dia s'hi va banyar amb els seus fills sense problemes, però l'endemà la va treure de la piscina al cap d'una hora el vigilant, després que, segons el seu relat, el sindicat de copropietaris denunciés al propietari que una dona s'havia banyat vestida i amb vel a la piscina.

El responsable li va prohibir banyar-se la resta de la seva estada i va voler que la família pagués les despeses de desinfecció completa de la piscina, així com una compensació pel fet que hagués quedat inhabilitada durant dos dies.

Teixit lleuger

La parella afectada assegura que la residència no va canviar l'aigua, però ha vist com se li ha retingut una fiança de 490 euros a l'espera que pagui la desinfecció.

El CCIF recorda en el seu comunicat que la dona no es va banyar amb roba de carrer, sinó amb un vestit habilitat per al bany que està confeccionat amb un teixit lleuger, similar al dels banyadors o al dels monos de busseig.

A l'ull de l'huracà

No és la primera polèmica sobre l'ús del burquini a França. L'estiu passat, aquesta peça per al bany va ser motiu d'una forta polèmica. A principis d'agost, es va saber la intenció de l'oenagé Smile 13 de reservar un parc aquàtic pròxim a Marsella exclusivament per a dones, a qui es demanava anar-hi amb aquesta peça o ben tapades. Les autoritats van cancel·lar finament 'el dia del burquini'.

També el Consell d'Estat francès, la més alta jurisdicció administrativa del país, va invalidar l'estiu passat un decret de l'Ajuntament de Villeneuve Loubet, localitat de la Costa Blava pròxima a Niça, que prohibia el burquini a les seves platges. El Consell va estimar que la decisió de l'alcaldia "suposa un atemptat greu i manifestament il·legal a llibertats fonamentals com la llibertat de moviment, de consciència i la llibertat personal".

Notícies relacionades

El polèmic decret prohibia el bany del 15 de juny al 15 de setembre "a tota persona que no porti una vestimenta correcta, respectuosa amb els bons costums i el principi de laïcitat" i es recolzava en els riscos per a l'ordre públic del burquini en un context marcat per l'atemptat de Niça el 14 de juliol del 2016, en què van morir 86 persones.

No obstant, l'alt tribunal va estimar que els regidors no tenen potestat per restringir aquest {tipo} de llibertats {salvo} comprovar-se un risc per al manteniment de l'ordre públic, {algo} que no va quedar demostrat.