La UE no reconeix la Constituent de Maduro

Els Vint-i-vuit afirmen que l'Assemblea no té "representativitat ni legitimitat"

Rajoy proposa que es prohibeixi viatjar a Europa persones vinculades al Govern

abertran39511498 fotodeldia  car55  caracas  venezuela   30 07 2017   el pres170802110631

abertran39511498 fotodeldia car55 caracas venezuela 30 07 2017 el pres170802110631 / Nathalie Sayago

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BRUSSEL·LES

Els països de la Unió Europea (UE) no reconeixen l'Assemblea Constituent impulsada pel president de Veneçuela,Assemblea Constituent Nicolás Maduro, per dubtes sobre la seva legitimitat i han advertit que "intensificaran" la seva resposta si se segueixen soscavant els principis democràtics en aquest país.

La UE i els seus Estats membres "no poden reconèixer l'Assemblea Constituent per la seva preocupació pel que fa a la seva efectiva representativitat i legitimitat", ha assenyalat l'alta representant de la Unió per a la Política Exterior, Federica Mogherini, en un comunicat en nom dels Vint-i-vuit. En aquesta nota, els països de la Unió Europea demanen a Maduro que prengui "mesures urgents per rectificar el curs dels esdeveniments".

Espanya demanarà més mesures

A més d'aquesta primera mesura, Espanya proposarà a la UE la prohibició de viatjar a Europa a les persones vinculades amb el Govern veneçolà. Així ho ha avançat el president del Govern, Mariano Rajoy, que ha explicat que el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ja hauria comunicat aquesta mesura a Mogherini.

Es tractaria, han explicat fonts diplomàtiques espanyoles, d'una mesura que consistiria en la prohibició de viatjar a Europa a aquestes persones "afectes" al Govern veneçolà. Des de Galícia, on passa les vacances, Mariano Rajoy ha recordat que Espanya no reconeix l'Assemblea Constituent per "il·legal, antidemocràtica i barroera" i ha llançat un missatge a tots els veneçolans dient-los que "el món està amb ells".

El secretari d'Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica i el Carib, Fernando García Casas, ha insistit en la mateixa idea de "no agreujar el patiment de la població", i per això, segons ell, només són recomanables "sancions individuals, selectives i específiques".

Recomanacions de viatge

Mentrestant, el Ministeri d'Afers Exteriors ha tornat a actualitzar les seves recomanacions de viatge i aconsella no viatjar a Veneçuela excepte per raons "d'extrema necessitat", a causa de les manifestacions i enfrontaments diaris que es registren a la capital, Caracas, i a la resta del país.

Notícies relacionades

El departament que dirigeix Dastis ha suggerit restringir els viatges al país llatinoamericà i els desplaçaments per l'interior del país "al que sigui estrictament imprescindible", a causa dels "obstacles importants" a l'hora de desplaçar-s'hi en cotxe i als accessos als aeroports.

Recorda a més que Veneçuela manté a tot el territori nacional la vigència de l'estat d'excepció i emergència econòmica, i això fa que el Govern pugui limitar l'exercici d'alguns drets constitucionals.