EL 'CAS RUSSIAGATE'

Trump va ser qui va dictar el comunicat fals sobre la reunió del seu fill amb l'advocada russa

El diari 'The Washington Post' assegura que el president va intentar d'aquesta manera "minimitzar les conseqüències" de la reunió de Donald Trump Jr. amb la lletrada Natàlia Veselnitskaia

2
Es llegeix en minuts
EFE / WASHINGTON

El president dels Estats Units, Donald Trump, va dictar personalment el comunicat en què s'assegurava, falsament, que la reunió que va mantenir el seu fill gran, Donald Trump Jr., amb una advocada russa no va tenir res a veure amb la seva campanya presidencial, segons 'The Washington Post'.

Trump Jr. va rebre el 9 de juny del 2016 a la torre Trump de Nova York l'advocada russa Natàlia Veselnitskaia, que suposadament anava a entregar informació perjudicial obtinguda pel Kremlin sobre Hillary Clinton poques setmanes abans dels comicis, va admetre posteriorment el mateix fill del president.

Segons el diari, abans que 'The New York Times' revelés per primera vegada fa un mes l'existència de la reunió, advocats i assessors de la família Trump havien acordat "avançar-se" amb un comunicat a qualsevol publicació "per intentar minimitzar les seves conseqüències". "Volien ser veraços. Que la seva història no pogués ser rebatuda més endavant si en sortien els detalls complets", apunta 'The Washington Post'.

Canviar d'estratègia

No obstant, sempre d'acord amb el rotatiu, que cita fonts pròximes al cercle presidencial sota condició d'anonimat, el mateix Trump va intervenir en l'últim moment per canviar l'estratègia d'assessors i advocats amb un comunicat que "va dictar personalment". Va ser durant el vol que el va portar de tornada de la cimera del G-20 d'Alemanya als Estats Units, el 8 de juliol.

Al comunicat en qüestió s'emfatitzava que l'objecte de la reunió entre Trump Jr. i Veselnitskaia "no era un tema de campanya en aquell moment", sinó que tots dos van parlar sobre el programa d'adopció de nens russos als EUA, suspès des de finals del 2012. Va ser el comunicat que va rebre 'The New York Times', que preparava la publicació de l'article.

Un assessor de Trump, també sota condició d'anonimat, admet a 'The Washington Post' que la ingerència del president en aquest assumpte va ser "innecessària". Més tard es coneixerien els correus electrònics entre Trump Jr. i l'intermediari de Veselnitskaia, en què va quedar demostrat que el fill del president esperava informació sobre Clinton d'aquella reunió i que era conscient que provenia del Kremlin. Trump, per la seva part, defensa que, en el seu moment, no va saber res de la reunió.

Un advocat de Trump, Jay Sekulow, ha respost a l'article, que qualifica de "mal informat" i "incorrecte".

Obstruir la justícia

El diari publica la declaració d'un professor de Dret de la Universitat de Standford, David Sklansky, que va dir que Trump hauria pogut "obstruir la justícia" amb el comunicat fals. "Mentir normalment no és un crim. Però podria ser rellevant per determinar si una cosa que va fer el president, com acomiadar (l'exdirector de l'FBI James) Comey, va ser corrupta", diu Sklansky.

Notícies relacionades

El Departament de Justícia, a través d'un grup liderat pel fiscal especial Robert Mueller, investiga la presumpta ingerència russa en els comicis del novembre a la Casa Blanca i els possibles contactes de la campanya de Trump amb el Kremlin. En aquell context, la reunió entre Trump Jr. i Veselnitskaia és objecte d'investigació i també ho podria ser el moviment de Trump.

Peter Zeidenberg, el fiscal que va investigar la filtració de la identitat d'una agent encoberta de la CIA per part de l'Administració de George W. Bush, ha dit que Mueller "haurà" d'examinar el comunicat de Trump. "El que realment em crida l'atenció és l'estupidesa d'involucrar-hi el president. Ells encara tracten això com un negoci familiar en què tenen un problema de relacions públiques... El que no semblen entendre és que això és una investigació criminal que els implica a tots", ha dit Zeidenberg a 'The Washington Post'.