Almenys sis morts

L'ONU reclama una investigació urgent per la mort de tres palestins en xocs amb la policia israeliana

Almenys 400 persones van resultar ferides en les protestes per les mesures de seguretat a l'Esplanada de les Mesquites

Tres israelians van morir i una quarta persona va quedar ferida greu en un atac palestí amb punyal en un assentament

L'ONU reclama una investigació urgent per la mort de tres palestins en xocs amb la policia israeliana

MOHAMMED SABER

4
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

L'escalada de violència al Pròxim Orient sembla imparable. La violència va marcar la jornada de divendres, dia sagrat per als musulmans, a Jerusalem Oriental i Cisjordània, on tres palestins van morir i 400 van resultar ferits en enfrontaments amb la policia israeliana en protesta per les mesures de control d'Israel a l'Esplanada de les Mesquites, després d'un atemptat en què van morir dos policies i els seus tres atacants. El secretari general de l'ONU, António Guterres, va deplorar les morts posteriors en els enfrontaments amb la policia israeliana i va demanar una investigació completa dels incidents. Per la seva banda, el moviment islamista Hamàs ha celebrat l'atac comès per un palestí en un assentament israelià al nord-oest de la ciutat de Ramal·là, a Cisjordània, en què va matar tres membres d'una família i en va ferir un altre. "Hamàs beneeix i saluda l'heroica operació que ha sigut una resposta a les violacions sionistes i a tots els seus crims contra la nostra gent a Jerusalem i la Mesquita d'Al-Aqsa", va assegurar el portaveu de Hamàs a Gaza, Fauzi Barhum, en un comunicat difòs ahir a la nit. 

Guterres, a través d'un portaveu, va destacar la seva preocupació per la violència a la Ciutat Vella de Jerusalem i va instar els líders israelians i palestins a evitar accions que puguin empitjorar la situació. En aquest sentit, va demanar a tots els líders polítics, religiosos i de les comunitats que ajudin a "reduir la tensió". "El secretari general va reiterar que la santedat dels llocs religiosos ha de ser respectada com a llocs de reflexió, no de violència", va assenyalar en un breu comunicat el seu portaveu, Farhan Haq.

Els palestins consideren que el reforç de les mesures de seguretat (consistents bàsicament en la col·locació d'arcs detectors de metalls) suposa un intent dels israelians per apropiar-se del lloc, el tercer més sagrat de l'islam i el més sagrat per al judaisme, ja que alberga el també anomenat mont del Temple, on, als seus peus, hi ha el Mur de les Lamentacions.

Detectors de metalls

L'ambient es va començar a caldejar divendres quan milers de musulmans van anar cap als voltants del recinte, on es van negar a passar pels detectors de metalls instal·lats per Israel el dia 16, després de l'atac comès dos dies abans per tres araboisraelians, que van assassinar dos policies i després van ser abatuts per les forces de seguretat d'Israel.

Els musulmans es van agrupar en senyal de protesta als carrers adjacents a l'Esplanada de les Mesquites, tant dins com fora de la ciutadella, on van resar. La tensió es va estendre al voltant del recinte, situat a la Ciutat Vella de Jerusalem oriental (ocupada per Israel en la guerra dels Sis Dies de 1967) i que tant musulmans com jueus consideren terreny sagrat. Igualment, es van registrar incidents a diversos barris de Jerusalem Est i Cisjordània, on centenars de palestins van llançar pedres i còctels molotov contra les forces de seguretat israelianes, que van carregar contra els manifestants.

Hi va haver forcejaments amb les forces de seguretat israelianes, que permetien acostar-se a l'Esplanada només a les dones i els homes de més de 50 anys i negaven l'entrada als més joves. Els carrers es van omplir d'alfombres d'oració i fidels, majoritàriament homes, que resaven i s'agenollaven davant desenes de policies que els tallaven el pas als punts de fricció, especialment a les portes de Damasc i dels Lleons. "És humiliant, no ho acceptarem mai. Fa molts dies que plorem per aquest tema. Ningú ha entrat a resar a dins, tots estem fora per demanar que treguin els detectors", va dir a Efe Fàtima, emocionada després de participar en l'oració i que no va voler dir el seu cognom.

Resar

"¿Per què hem de passar pels detectors?. Només venim a resar. Volem accedir lliurement al nostre lloc de pregària", va dir a Efe Ziad, preparat per resar al carrer adjacent a l'Esplanada. Va assegurar que els arcs no són necessaris perquè "a tot arreu tenen càmeres de seguretat" i va denunciar que Israel "no està deixant arribar la gent de (la ciutat cisjordana de) Ramal·la, ni tampoc del nord del país. Visc a un quilòmetre i he d'esperar més d'una hora per entrar a la meva mesquita, és inacceptable".

Per la seva banda, el diputat araboisraelià Ahmed Tibi al ser preguntat sobre per què eren inacceptables els detectors, quan n'hi ha d'instal·lats en molts llocs sagrats, entre ells la Meca, va respondre: "La Meca no està ocupada. Al-Aqsa sí que està ocupada, és una diferència substancial. Els palestins temen que es vulgui aprofitar la situació per canviar l''statu quo".

Els morts

En les revoltes van morir tres palestins: Mohammad Xaraf, un noi de 18 anys del barri de Jerusalem Ras al-Amud, que va morir després de rebre un tret al coll, Mohammad Hassan Abu Ganem, de 19 anys, mort en enfrontaments al barri d'A Tur, i Mohammad Lafi, de 17 anys i ferit al barri d'Abu Dis, a l'est del mur de separació que Israel va construir a Cisjordània.

Notícies relacionades

Un vídeo difós a les xarxes socials mostra com un grup de palestins s'emporta d'amagat un dels cadàvers de l'Hospital Makased, a la muntanya de les Oliveres, per enterrar-lo immediatament i evitar que sigui confiscat per les autoritats israelianes, que en diverses ocasions han trigat mesos a entregar els cadàvers a les famílies.

El servei d'emergències de la Mitja Lluna Roja va confirmar 391 ferits en els disturbis, molts per inhalació de gas, però també desenes per cremades i ferides de munició real i de bales recautxutades, va confirmar a Efe un portaveu.