L'escàndol del fill de Trump sumeix la Casa Blanca en una nova crisi

El president dels EUA defensa el seu fill al conèixer-se que va acceptar una oferta d'ajuda russa durant la campanya

El president Trump visita França / EFE / IAN LANGSDON / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

De la inversió massiva en infraestructures no se’n sap res. La reforma del sistema tributari es va presentar a l’abril però no ha arrencat, i el pla per reemplaçar l’Obamacare segueix encallat al Congrés sense que aparentment tingui cap solució immediata. Les grans promeses de la campanya s’amunteguen a la taula de Donald Trump, incapaç de desviar l’atenció de la trama russa, que segueix escrivint nous capítols cada setmana que passa. 

Les revelacions sobre la reunió que va mantenir l’any passat el seu primogènit amb una advocada russa després que li prometessin informació del Kremlin per «incriminar» Hillary Clinton han tornat a posar la Casa Blanca en mode de crisi. Els ganivets volen pels passadissos i l’entorn del president torna a estar ferotgement a la defensiva.

La reunió que Donald Trump Jr. va mantenir amb l’advocada Natalia Veselnitskaya, que segons l’intermediari de la cita representava el Govern rus, ha deixat la Casa Blanca sense arguments. Durant molts mesos els seus portaveus han caracteritzat l’escàndol del Russiagate com una «absurda conspiració» fabricada per la premsa, una «notícia falsa» sense cap prova que la campanya cooperés amb el Kremlin per interferir en les eleccions. Però aquesta estratègia ha quedat ara en evidència al demostrar-se amb la reunió que la  campanya de Trump va estar disposada a acceptar l’ajuda russa. «La història russa es farà cada vegada pitjor i ja no podem dir que és una notícia falsa», ha dit a Politico un assessor de la Casa Blanca.

PERJURI

Els demòcrates no han trigat a fer sang de la ferida. «Res s’ha provat encara, però hem superat la fase de l’obstrucció a la justícia en termes del que s’està investigant», ha dit el senador, Tim Kaine. «Això s’està movent cap al perjuri, fals testimoni i potencialment traïció». De moment, res ha canviat. El fiscal especial, Robert Mueller, podria presentar eventualment càrrecs contra el primogènit de Trump si considera que va cometre un delicte a l’acceptar l’ajuda d’una potència estrangera en la campanya, però la possibilitat que el Congrés obri un procés politicojudicial per apartar el president del poder és extraordinàriament improbable. Els republicans controlen les dues cambres i fins avui no hi ha indicis que Trump s’hagi convertit en un obstacle per a la reelecció dels seus legisladors el 2018. Es poden comptar amb els dits d’una mà els conservadors que han criticat el comportament de Donald Trump Jr.

INNOCENT

El president va sortir ahir cap a París per participar en les celebracions del 14 de juliol, la festa nacional francesa, a invitació del seu nou president, Emmanuel Macron. Abans de marxar, no obstant, va aprofitar per defensar el seu fill després de l’entrevista que va concedir la vigília a la cadena conservadora Fox News per donar explicacions sobre la polèmica reunió. «El meu fill va fer una bona feina ahir a la nit. Va ser obert, transparent i innocent. És  la caça de bruixes més gran de la història», va escriure a Twitter. 

L’hereu de l’imperi Trump va defensar el seu comportament assegurant que quan es va produir la reunió a la Trump Tower encara no havia esclatat l’escàndol del pirateig rus, o que qualsevol altra campanya hauria fet el mateix al rebre una oferta d’informació per perjudicar el seu rival electoral. «Això va ser abans de la febre russa, de la Russiamania, de manera que no crec que em posés en alerta, que les meves antenes s’aixequessin perquè no era l’assumpte que és avui». Júnior va dir, en qualsevol cas, que «des de la perspectiva actual, probablement hauria fet les coses una mica diferents» i es va oferir a declarar davant els comitès del Senat que investiguen la trama.

Notícies relacionades

Als Estats Units tothom sembla tenir una opinió formada del que ha succeït. Alguns mitjans de l’esquerra sostenen que el correu de Trump Jr., en què va dir que estava «encantat» d’acceptar l’oferta d’ajuda russa, és la smoking gun que els investigadors estan buscant per provar la col·lusió entre tots dos bàndols, com ho van ser les cintes gravades per Nixon a la Casa Blanca, que van acabar enfonsant la seva presidència. Per la dreta, en canvi, no hi ha prova que Júnior rebés informació incriminatòria sobre Clinton ni fes res amb ella.

Mentre cueja la ressaca d’aquestes últimes revelacions, l’home nominat per Trump per substituir el defenestrat James Comey al capdavant de l’FBI es va enfrontar ahir a les preguntes dels senadors al Congrés. Cristopher Wray, que va servir com a fiscal federal durant l’Administració de Bush, es va comprometre a mantenir la imparcialitat de l’FBI i a defensar la Constitució per sobre de les eventuals pressions de l’Executiu.