Diverses oenagés denuncien que el codi de conducta que prepara Itàlia restringeix els rescats d'immigrants

Human Right Watch i Amnistia internacional coincideixen que aquest codi complicarà l'accés a les aigües pròximes a Líbia

El vaixell ’Golf Azzurro’, de l’oenagé Proactiva Open Arms, rescata 112 immigrants a bord d’un bot a la deriva davant de la costa de Líbia.

El vaixell ’Golf Azzurro’, de l’oenagé Proactiva Open Arms, rescata 112 immigrants a bord d’un bot a la deriva davant de la costa de Líbia. / REUTERS / YANNIS BEHRAKIS

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Itàlia està immersa en l’elaboració d’un codi de conducta per regular l’actuació de les organitzacions no governamentals que actuen al Mediterrani central en la recerca i salvament d’immigrants. Però les intencions del Govern italià n’han enfurismat algunes, com Amnistia Internacional i Human Rights Watch, que han denunciat que la proposta italiana «podria posar vides en perill» al dificultar l’accés de les embarcacions a les aigües pròximes a Líbia.

Notícies relacionades

L’esborrany del codi comença recordant la forta pressió migratòria que pateix Itàlia, i advoca per restringir la forma en què podran actuar les oenagés que subscriguin el futur acord. Per exemple, tindran absolutament prohibit entrar en aigües territorials líbies, encendre el transponedor de radar que els permet ser detectats, enviar senyals de llums o posar-se en contacte telefònic per facilitar la sortida de pasteres.

CONDICIONS / A més, tindran l’obligació de declarar les seves fonts de finançament, obtenir un certificat tècnic que acrediti que estan preparats per actuar en operacions de rescat, cooperar amb les autoritats i traslladar els immigrants a port segur i no a altres vaixells. Si no acaten aquesta bateria d’exigències, les autoritats italianes es reserven el dret de «rebutjar l’accés als seus ports nacionals», recull l’esborrany.