LA INGERÈNCIA DEL KREMLIN EN LES PRESIDENCIALS DELS EUA

La lobbista Veselnitskaia nega haver ofert o tingut informació comprometedora sobre Clinton

L'advocada admet haver-se reunit amb el fill i el gendre de Trump i la seva intenció era parlar de les sancions per la llei Magnitski

zentauroepp39247211 in this photo taken on tuesday  nov  8  2016  kremlin linked170711161243

zentauroepp39247211 in this photo taken on tuesday nov 8 2016 kremlin linked170711161243 / Yury Martyanov

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Natalia Veselnitskaia, l’advocada russa que es va reunir el juny de l’any passat amb Donald Trump júnior, el fill gran del president nord-americà, Jared Kushner, el seu gendre, i amb el llavors cap de la seva campanya electoral, Paul Manafort, ha negat haver tingut en el seu poder en algun moment informació comprometedora sobre la candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton. «No he tingut mai cap informació perjudicial o sensible sobre Hillary Clinton, i no ha sigut mai la meva intenció tenir-la», va declarar en una entrevista exclusiva amb la cadena NBC.

  

 A la preguntada de sobre per què els seus interlocutors van pensar tot el contrari quan la van convocar, l’advocada Veselnitskaia hi espont assegurant que només pot elucubrar sobre  les seves intencions. «Pot ser que estiguessin desitjant la citada informació; ho desitjaven tant que només podien sentir el pensament del que volien», ha continuat.

    

D’acord amb la seva versió, la trobada, que va tenir lloc durant un dels seus viatges de feina als Estats Units, al cap de poc temps de ser confirmat Trump com a candidat republicà, es va allargar durant 20 o 30 minuts. Únicament va ser informada de la presència del fill de Trump, mentre que a Manafort i Kushner només els va reconèixer dies després, al veure les seves fotografies a la premsa. El fill de Trump li va fer únicament una pregunta durant la sessió. «Em va preguntar si tenia documents comptables que provessin que els fons utilitzats pel Comitè Nacional Demòcrata procedien de fonts inapropiades», segons ha relatat Veselnitskaia.

  

 L’advocada ha negat haver treballat en algun moment per al Govern rus, o tenir connexions amb el Kremlin. Sosté que la seva feina per frenar l’aplicació de sancions als Estats Units contra ciutadans russos per violacions dels drets humans relacionats amb el cas Magnitski és deguda al fet que considera el càstig citat una «injustícia». L’advocada s’ha queixat de l’atenció mediàtica que li ha suposat l’aparició del seu nom en la investigació de la trama russa. «Posi’s al meu lloc; un dia una es lleva al matí i de sobte, es troba que és el focus d’atenció de tots els mitjans de comunicació importants del món», ha lamentat en la seva entrevista a la cadena NBC.

Notícies relacionades

    

L’advocada Veselnitskaia, a qui el Kremlin ha assegurat que no coneix, es va graduar el 1998 a l’Acadèmia Jurídica Estatal de Moscou, i després de treballar durant tres anys a l’oficina del fiscal estatal, va fundar la firma Camerton Consulting. En la seva trajectòria professional, va destacar per la seva intensa tasca de pressió en contra de la denominada Llei Magnitski, aprovada el 2012 als EUA i destinada a sancionar les personalitats i els ciutadans russos responsables de la mort de l’advocat rus Serguei Magnitski.