El fill de Trump va respondre "encantat" a l'oferta de Rússia per ajudar el seu pare

Donald Trump Jr. difon a Twitter l'intercanvi de correus electrònics que aporten indicis d'una possible col·lusió amb el Kremlin

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Donald Trump Jr. no només va acceptar reunir-se amb una advocada pròxima al Kremlin després que li prometés informació comprometedora sobre Hillary Clinton, sinó que dies abans de la reunió va rebre un correu informant-lo que el material en qüestió formava part dels esforços del Kremlin per ajudar la candidatura del seu pare. Els documents «serviran per incriminar Hillary i els seus negocis amb Rússia i seran molt útils per al teu pare», deia un dels correus, enviat per un conegut de la família Trump a instàncies d’un empresari rus, segons ha avançat 'The New York Times'. El missatge advertia de la «sensibilitat de la informació» i situava el seu origen a «Rússia i el suport del seu Govern a Trump».

    Aquest nou pas de rosca aporta l’indici més clar fins ara que la campanya de l’avui president dels Estats Units va estar disposada a acceptar l’ajuda russa en les eleccions, per més que Trump ho hagi negat fins a la sacietat. «Si és el que dius, m’encantaria, especialment després de l’estiu», va contestar Trump Jr. a l’oferiment. Quatre dies més tard, l’intermediari li va proposar una reunió amb una «advocada del Govern rus», en al·lusió a Natalia Veselnitskaia, amb qui va acabar reunint-se el 9 de juny del 2016, dues setmanes després que el seu pare conquistés la nominació republicana. A la cita van assistir també Jared Kushner, el gendre del president, i Paul Manafort, aleshores el cap de la seva campanya.

 La informació ha sigut corroborada per Trump Jr., que ha decidit publicar a Twitter la cadena d’'e-mails' que va intercanviar al seu dia amb Rob Goldstone, l’home que va fer d’intermediari en les gestions amb Rússia. Britànic i exreporter, Goldstone també és representant del cantant de pop rus Emin Agalarov, fill d’un promotor immobiliari pròxim al Kremlin amb qui Trump es va associar per portar el concurs de Miss Univers a Moscou el 2013. En els correus, el britànic precisa que és el cantant qui li ha demanat que es posi en contacte amb els Trump. «Emin acaba de trucar i m’ha demanat que contacti amb tu per explicar-te una cosa molt interessant», li va escriure el 3 de juny abans d’anunciarli que Rússia s’havia ofert a aportar informació «incriminatòria» sobre Clinton.

TRANSPARÈNCIA  

El president Trump, en la seva primera declaració sobre la implicació del seu fill, va defensar el seu primogènit. «El meu fill és una persona d’alts atributs i aplaudeixo la seva transparència», va sostenir Trump en un comunicat llegit per la portaveu adjunta de la Casa Blanca, Sarah Sanders, davant dels periodistes.

    

Ara com ara, no hi ha cap indici que la documentació oferta tingués relació amb els milers de correus demòcrates que, segons els serveis d’intel·ligència nord-americans, Rússia va piratejar i va filtrar a diverses webs per perjudicar la candidatura de l’exsecretària d’Estat. Trump Jr. ha declarat que la informació que li va oferir era «vaga, ambigua i no tenia sentit», és a dir, que no li va donar res de significatiu.

  

 Aquesta és en realitat la seva segona versió perquè quan 'The New York Times' va destapar la història dissabte, el fill del president només va dir que la reunió es va centrar en les adopcions nord-americanes de nens russos. Va ser l’endemà quan va reconèixer que l’advocada russa li va oferir porqueria política sobre la rival del seu pare en les eleccions. Ahir, el sempre combatiu Trump Jr., va voler treure ferro a la reunió. En un comunicat va dir que Veselnitskaia «no era una funcionària russa, com ella mateixa ha reconegut», i va emmarcar la informació que li va oferir en la dinàmica habitual de les campanyes. 

Notícies relacionades

És cert que, als Estats Units, totes les campanyes posen en marxa equips d'investigació encarregats de buscar detalls foscos en el passat dels seus contrincants. No hi ha res il·legal en això. Però una cosa molt diferent és conspirar amb un país estranger per soscavar o influenciar les eleccions, el mateix al qual uns mesos després la Intel·ligència acusaria d'interferir en les eleccions per beneficiar la candidatura de Trump.

Aquest és el delicte que podria haver comès Trump Jr. i que haurà d'investigar el fiscal especial, Robert Mueller. De moment, el fill gran del president ha optat per contractar un advocat privat, Alan Futerfas, que ha representat diversos polítics amb problemes, mafiosos nord-americans i 'hackers'.