LES RELACIONS ENTRE MOSCOU I WASHINGTON

Rússia va al G-20 amb la mirada posada en la reunió Trump-Putin

Els observadors creuen que el líder del Kremlin preferirà no posar en un compromís el seu homòleg nord-americà per no debilitar-lo encara més a Washington

jgblanco39201046 russian president vladimir putin stands inside a plane upon 170707093342

jgblanco39201046 russian president vladimir putin stands inside a plane upon 170707093342 / Alexander Zemlianichenko

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tots els ulls de l'elit russa davant la cimera del G-20 estan posats en la reunió que mantindrà el president rus, Vladímir Putin, que ha arribat aquest matí a Hamburg, amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump. Les expectatives que albergava Moscou d'un ràpid desglaç en les relacions entre els dos països propiciat per l'elecció del magnat novaiorquès com a president el novembre passat fa temps que s'han esvaït, i l'únic que s'espera és que la trobada de divendres constitueixi el punt de partida per a un millor clima entre les dues superpotències, i a mitjà termini.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, s'ha encarregat de rebaixar les expectatives de cara a la reunió, poques hores abans del seu inici. "Esperem que s'estableixi un diàleg de treball, que és d'importància per a tothom". D'acord amb Peskov, Putin pretén explicar al seu interlocutor la postura russa en els conflictes d'Ucraïna i Síria. El tema de les sancions a Rússia, qualificades pel mateix líder del Kremlin com "una forma de proteccionisme" en un article publicat al rotatiu alemany 'Handelsblatt', també serà esmentat.

EN TO ASSERTIU

Sense avanços concrets a la vista en aquests tres temes -amb la possible excepció de la guerra siriana-, Moscou dona a entendre, en un to inusualment assertiu, que aspira a alguns gestos de bona voluntat de la part nord-americana, en especial la devolució de dues instal·lacions tancades per l'anterior president, Barack Obama, com a represàlia per la interferència de Moscou en les eleccions. "La nostra paciència s'està acabant", ha advertit Peskov.

Notícies relacionades

A diferència del que va passar al maig durant l'entrevista amb el ministre d'Exteriors Serguei Lavrov a Washington, els observadors creuen que Putin, amb més experiència que Trump en aquests afers bilaterals, no intentarà posar en una situació compromesa el seu interlocutor nord-americà, sabent que això suposaria debilitar-lo internament i exposar-lo a noves crítiques de la premsa. Les investigacions en curs sobre la ingerència russa en els comicis han impedit a Trump fins ara complir la seva promesa electoral d'un gran acord amb el Kremlin amb cessions mútues en els dos principals conflictes que els enfronten: Síria i Ucraïna. I és que el Kremlin sap molt bé que només un Trump reforçat podrà abordar l'anhelat acostament.