CIMERA DEL G20

Trump, enfront del món

La cimera del G20 condensa tots els conflictes internacionals que envolten el president dels EUA

El proteccionisme comercial i el canvi climàtic centren l'agenda de la reunió alemanya

jgblanco39204314 german chancellor angela merkel welcomes u s president dona170707104255 / KAI PFAFFENBACH

jgblanco39204314 german chancellor angela merkel welcomes u s  president dona170707104255
jgblanco39204250 german chancellor angela merkel greets russian president vla170707110209
jgblanco39204244 german chancellor angela merkel welcomes spain s prime minis170707103901
jgblanco39204735 british prime minister theresa may is greeted by german chan170707111725
jgblanco39204141 german chancellor angela merkel welcomes french president em170707103401
jgblanco39204300 hbg543 hamburgo  alemania  07 07 2017   la canciller alemana170707104317
jgblanco39204822 hbg592 hamburgo  alemania  07 07 2017   la canciller alemana170707112107
jgblanco39204554 hbg560 hamburgo  alemania  07 07 2017   la canciller alemana170707110230
jgblanco39204587 hbg566 hamburgo  alemania  07 07 2017   la canciller alemana170707110224

/

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La cimera alemanya del G-20 començarà avui a Hamburg convertida en una pista en què la majoria dels líders de les 20 economies més potents del món (les més riques i les emergents) intentaran prendre la mida al president dels Estats Units, Donald Trump, sobre l’autèntic abast del seu missatge aïllacionista i proteccionista, contrari a la cooperació internacional davant reptes com el canvi climàtic, refractari a acords multilaterals de comerç i inversió i hostil als moviments migratoris.

I tot plegat, en un clima d’alta tensió, després del llançament del míssil balístic per part de Corea del Nord el 4 de juliol, i amb una cita d’elevat voltatge a l’agenda: la primera entrevista entre els presidents Trump i Vladímir Putin. Un panorama tan endimoniat sembla concedir un sarcàstic doble sentit al lema «Benvinguts a l’infern» elegit pel moviment antiglobalització per al seu programa alternatiu a Hamburg, que ahir va viure durs enfrontaments amb la policia.

Trump va aterrar a Hamburg provinent de Varsòvia, on va llançar dures invectives contra Rússia. Poc després, va començar la reunió entre el president dels EUA i la cancellera alemanya, Angela Merkel, amfitriona d’aquesta cimera del G-20 i que, a més a més, va rebre l’encàrrec dels líders europeus de plantar cara a Trump en aquesta reunió. «Jo represento els interessos alemanys i europeus en la cimera del G-20», va dir la cancellera abans de reunir-se amb el mandatari nord-americà.

A CONTRACORRENT 

Aquesta serà la primera cimera del G-20 a la qual assisteix Trump i també serà la primera d’aquestes reunions amb els Estats Units a contracorrent de la resta dels grans països del món. «Tindrem molts assumptes espinosos», va prevenir Merkel, que, en la seva qualitat d’amfitriona, va fer del clima la prioritat d’aquesta cimera, a l’introduir el pla d’acció de l’Acord de París en l’agenda de la trobada.

«El president espera ajudar Merkel a fer que la cimera sigui un èxit», va comunicar la Casa Blanca després de la conversa telefònica mantinguda entre Trump i la cancellera al principi d’aquesta setmana.

BAIXES EXPECTATIVES

«Les posicions del Govern dels EUA són conegudes i no es pot esperar que puguin canviar en un viatge de dos dies a Hamburg», va admetre Merkel durant els dies previs a la cimera. Per això, i perquè els comunicats del G-20 han de ser adoptats per unanimitat, no es pot esperar un text ambiciós al final de la reunió, segons va advertint la cancellera des de fa dies.

La màxima preocupació es deriva de la decisió recent de Trump de treure els EUA de l’Acord de París contra el canvi climàtic. Un esborrany del document final de conclusions de la cimera, a què ha tingut accés Reuters, sembla haver trobat la fórmula de compromís que permetrà captar el consens de tots els participants. «Prenem nota de la decisió dels Estats Units d’abandonar l’Acord de París», s’afirma en l’esborrany. Enmig d’una alambinada redacció, l’esborrany subratlla el caràcter «irreversible» de l’Acord de París malgrat la significativa absència dels EUA i informa de l’existència de cert compromís per part de Wa-shington amb una reducció d’emissions d’efecte hivernacle compatible amb el creixement econòmic, que és el que defensa Trump.

NOVES TROBADES BILATERALS

La cimera d’Hamburg constitueix el segon viatge internacional de Trump (després del que va fer al maig a l’Aràbia Saudita, Israel, el Vaticà, Brussel·les i Sicília) i s’ha de veure si servirà per llimar les friccions internacionals aparegudes els primers mesos del seu mandat o si per contra, augmentaran. 

El president Trump porta a la seva agenda la previsió d’almenys nou trobades bilaterals, una de les quals amb el president rus Vladímir Putin, que és la que més expectatives desperta. També hi ha reunions programades amb la cancellera Merkel, la britànica Theresa May, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, i el president Moon Jae-In de Corea del Sud, així com amb els presidents de la Xina (Xi Jinping), Mèxic (Enrique Peña Nieto), Indonèsia (Joko Widodo) i Singapur (Lee Hsien Loong). Pràcticament amb cada un d’ells Trump té algun contenciós pendent.

En el cas de Rússia, la reunió entre Putin i Trump es produirà després que ahir el president dels EUA reconegués, tot i que molt ambiguament, la interferència del Kremlin en les eleccions nord-americanes del 8 de novembre passat.

SEGUIT DE GREUGES

Les tensions de Trump amb la Xina obeeixen, sobretot, a les relacions comercials del país asiàtic amb Corea del Nord. «El comerç entre la Xina i Corea del Nord ha crescut almenys el 40% el primer trimestre. I després es diu que la Xina treballa amb nosaltres», va llançar Trump al seu compte de Twitter abans de començar la seva gira europea.

La trobada d’ahir amb el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, tenia la construcció del mur fronterer anunciat per Trump com a assumpte central. «No esperem que es resolguin diferències substancials», va admetre el ministre d’Exteriors, Luis de Videgaray.

Notícies relacionades

El Japó i la Unió Europea, dues de les zones econòmiques damnificades per la política comercial de Trump, arriben a Hamburg amb la satisfacció d’haver segellat a Brussel·les a bombo i platerets un acord polític per a un tractat comercial entre les dues regions. «El Japó i la UE enarborarem la bandera del lliure comerç» davant les «tendències proteccionistes», va dir Abe abans d’anar cap a Hamburg, on pretén traslladar aquest missatge a Trump.

Espanya participa en el G-20 en qualitat de convidat permanent. El Govern de Mariano Rajoy va manifestar el seu suport a les línies generals marcades per la UE.