DRETS HUMANS AL GOLF PÈRSIC

Les dones de l'Iran es rebel·len contra el hijab

La campanya contra l'ús obligatori del mocador islàmic s'estén per les xarxes socials amb el 'hashtag' #whitewednesdays

hijab-iran

hijab-iran

2
Es llegeix en minuts

Abans de començar la jornada matinal de dimecres, l'activista iraniana Masih Alinejad es passa hores asseguda revisant vídeos i fotos que li han enviat dones de l'Iran que es cobreixen el cap amb mocadors blancs o que porten roba del mateix color com a part d'una creixent campanya de protesta a la xarxa.

Per fer campanya contra l'ús obligatori del hijab (mocador islàmic), al maig Alinejad va animar les dones a gravar vídeos o fotografiar-se de blanc i difondre totes aquestes imatges a les xarxes socials amb el 'hashtag'  #whitewednesdays (dimecresblancs).

"El meu objectiu és apoderar les dones i donar-los veu. Si el Govern i la resta del món escolten la veu d'aquestes dones valentes, llavors les hauran de reconèixer", ha explicat Alinejad per telèfon a la Thomson Reuters Foundation.

Sota la llei islàmica imperant a l'Iran, imposada després de la revolució del 1979, les dones estan obligades a cobrir-se el cap i vestir roba llarga i ampla en nom de la modèstia. Les infractores són amonestades públicament, multades arrestades.

MILERS DE DETINGUDES

Encara que no s'han recopilat dades oficials, un informe de l'oenagé pro drets humans Justice for Iran el 2014 va revelar que durant 10 anys gairebé mig milió de dones han sigut advertides i més de 300.000 han sigut detingudes en ciutats de tot l'Iran per vulnerar la llei del hijab.

La campanya #whitewednesdays forma part d'un moviment 'on line' molt més ampli iniciat fa tres anys per Alinejad, una periodista que viu en un exili autoimposat des del 2009 i que des que va començar la campanya ha rebut diverses amenaces de mort.

L'activista va crear plataformes de xarxes socials i una web anomenada My Stealthy Freedom (La meva Llibertat Furtiva), en què dones iranianes s'exhibeixen elles mateixes sense hijab per oposar-se al codi de vestimenta de l'Iran. Alinejad, de 40 anys, volia augmentar la visibilitat del seu moviment 'on line' perquè les dones poguessin identificar-se als carrers de l'Iran vestint de blanc, "el color de la pau".

"Vull que la gent parli, que tingui una plataforma i que parlin els uns amb els altres perquè tenir una conversa lliure és una cosa que la societat iraniana necessita", afirma Alinejad, que actualment resideix a Nova York.

VÍDEOS SUBTITULATS

Alguns dels vídeos, subtitulats per voluntaris, han aconseguit centenars de comparticions a la pàgina de Facebook de Stealthy Freedom, que té més d'un milió de seguidors.

Notícies relacionades

Alguns homes iranians han participat en la campanya, i Alinejad convida també les dones que porten hijab a unir-se al moviment, emfatitzant que la campanya no van contra el hijab, sinó contra l'obligatorietat d'usar-lo.

La periodista no es considera ella mateixa una persona valenta, a diferència dels ciutadans iranians que es posen davant l'objectiu. "Ells són més valents... Honestament, aquests són els líders i jo els estic seguint", afirma Alinejad.