Els europeus residents al Regne Unit hauran de demanar un DNI a les autoritats britàniques

La primera ministra May precisa la seva oferta a la UE

Els europeus residents al Regne Unit hauran de demanar un DNI a les autoritats britàniques
Es llegeix en minuts

La primera ministra britànica, Theresa May, ha afirmat aquest dilluns al Parlament que cap ciutadà de la Unió Europea que ja estigui residint legalment al Regne Unit haurà de marxar quan el país abandoni el bloc comunitari. "Hi ha hagut molta ansietat sobre el que els passarà als europeus quan deixem la Unió. Avui vull aplacar aquesta ansietat", ha dit la primera ministra en una sessió en què ha informat els diputats sobre la cimera europea a què va assistir divendres.

Tal com va avançar als líders continentals a Brussel·les, May ha indicat que els europeus amb cinc anys de residència al Regne Unit seran tractats "com si fossin ciutadans britànics" pel que fa a assistència sanitària, educació, prestacions socials i pensions. 

En paral·lel a la intervenció de May als Comuns, el Govern ha publicat un document de 24 pàgines en què detalla la seva proposta sobre el futur estatus legal dels comunitaris al Regne Unit i els britànics a la resta de la Unió Europea. El text divulgat per l'Executiu puntualitza que tots els ciutadans europeus al Regne Unit, "amb independència de quan han arribat", hauran de demanar després del "brexit" al Ministeri de l'Interior un "document de residència" per demostrar que compten amb permís de treball i tenen dret a ser atesos en centres sanitaris.

NO HI HAURÀ RUPTURES FAMILIARS

L'oferta britànica subratlla que els europeus que hagin obtingut l'estatus d'"establerts" permanents després de cinc anys de residència al país podran continuar optant a la reunificació familiar després del "brexit". "No hi haurà ruptures familiars", ha aclarit May, que ha indicat que els comunitaris amb permís de residència "podran portar membres de la seva família en els mateixos termes que els ciutadans britànics".

May ha assenyalat a més que intentarà d'acordar amb Brussel·les que els britànics a la resta del continent i els comunitaris al Regne Unit es continuïn beneficiant de la targeta sanitària europea per rebre atenció en qualsevol país de la UE. Per a Londres, aclarir l'estatus dels ciutadans als dos costats del canal de la Mànega és una "prioritat immediata" en les negociacions oficials amb Brussel·les, que es van iniciar de forma oficial la setmana passada.

"Els ciutadans europeus fan una contribució molt valuosa a l'economia, els serveis públics i la vida quotidiana del Regne Unit", ha remarcat la dirigent conservadora. Londres espera acordar amb Brussel·les una data límit en què els comunitaris hauran d'haver arribat al Regne Unit per tenir dret a optar a la situació d'"establert" permanent després de cinc anys.

FI A LA LLIBERTAT DE MOVIMENTS

Et pot interesar

May ha afirmat que aquesta data s'ha de fixar entre el 29 de març, quan el seu Govern va activar l'article 50 del Tractat de Lisboa -l'inici oficial del "brexit"-, i el dia en què culmini el procés de sortida de la UE, previsiblement el març del 2019. Aquells que ja estiguin al país abans d'aquest límit s'hi podran quedar almenys cinc anys, cosa que els permetrà optar a l'estatus de residents permanents.

El Govern reitera en el document publicat avui que després de la sortida de la Unió Europea "la llibertat de moviment s'acabarà", però subratlla que "la immigració entre el Regne Unit i la Unió Europea continuarà existint".