TERRORISME ISLÀMIC AL SAHEL

Un grup de gihadistes ataquen un complex turístic a Mali

Quatre homes armats assalten un complex turístic a Bamako, en maten dos clients i prenen una trentena d'ostatges, alliberats posteriorment per les forces de seguretat

zentauroepp38949883 ataque mali campamento170618232238

zentauroepp38949883 ataque mali campamento170618232238

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Quatre anys s’han complert de la intervenció de les tropes franceses al nord de Mali per desallotjar els gihadistes de les principals ciutats (Kidal, Gao i Tombouctou) que van ocupar durant nou mesos i el clima d’inseguretat s’ha disparat com mai abans. Un grup de quatre homes armats van assaltar ahir el campament de Kangaba, un complex turístic molt freqüentat per occidentals, situat a una trentena de quilòmetres de Bamako, la capital maliana. Almenys tres persones van morir en el transcurs de l’atac, segons fonts de l’ONU consultades per EL PERIÓDICO.

Les víctimes eren integrants de la missió internacional de les Nacions Unides (MINUSMA) desplegada al país l’any 2013 en el context de l’estabilitat i la pau per a la regió. Diverses persones van resultar ferides i una trentena van ser agafades com a ostatges, però al tancament d’aquesta edició ja havien sigut alliberades per les forces especials malianes. «És molt aviat per coneixe’n  tots els detalls, però sabem que 

hi ha un terrorista ferit que ha arribat a fugir i un altre que ha mort. També hi ha morts i 10 ferits, set d’ells occidentals, entre els civils», van explicar a aquest diari fonts de la seguretat.

Amb l’arribada al nord del país de l’operació Serval, liderada per França, que després es va anomenar Berkan i que va tenir com a finalitat estendre la missió cap a les veïnes Níger i Txad, les organitzacions terroristes han trobat nous arguments per mantenir la seva política de reclutaments a la zona. Les cèl·lules actualment actives al país estan compostes especialment per ètnies autòctones blanques i negres (tuaregs, àrabs, peuls i songhais). Disposen d’un notable arsenal, nombrosos vehicles i molts joves que han trobat en el conflicte armat una nova forma de vida.

El terrorisme, a més a més de la delinqüència, el pillatge i el bandidisme, s’ha estès cap al centre i sud del país i ha bloquejat qualsevol mena de negociació política entre l’Estat i els insurgents secessionistes d’Azawad (terme encunyat per al nord de Mali) que condueixi el país cap a l’estabilitat.

ALIANÇA TEMIBLE

Notícies relacionades

El març passat, les quatre organitzacions terroristes més temudes –AQMI, MUJAO, Ansar Dine i el Front d’Alliberament de Macina (FLM)– es van unir per formar una aliança sota el nom del Consell de Defensa de l’Islam i els Musulmans.

La idea d’aquesta fusió va recaure en la figura d’un excombatent secessionista tuareg, Iyad Ag Gali, que continua organitzant, des del seu refugi a la frontera entre Mali i Algèria, els sistemàtics atacs contra els cascos blaus de l’ONU, així com qualsevol altra operació del crim organitzat. Gali és conegut també per la seva participació en els segrestos de ciutadans occidentals, entre ells, el rapte l’any 2009 dels cooperants catalans Albert Vilalta, Roque Pascual i Alicia Gámez.