crida a la lluita armada

Onada de voluntaris contra el gihadisme

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats iraquianes s'han vist sobrepassades per l'alt nombre de ciutadans, majoritàriament xiïtes, que s'han ofert com a voluntaris per lluitar contra els extremistes de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISIL) .

Nombrosos iraquians s'han presentat als centres de reclutament per lluitar contra l'ISIL, organització que des de la setmana passada ha accedit al control d'àmplies zones del nord del país.

Tot i que encara no hi ha xifres oficials sobre el nombre de persones que fins ara s'han unit a les files de les Forces Armades, milers de residents de Bagdad i províncies meridionals com Bàssora, Karbala, Najaf o Babel, entre altres, han mostrat la seva disposició a fer-ho.

La televisió estatal mostra sovint llargues cues als centres oberts per rebre els que vulguin allistar-se a l'Exèrcit, en què molts membres van desertar i van abandonar els seus llocs, cosa que va propiciar en gran part l'avanç insurgent.

CRIDES / A la crida feta pel primer ministre, el xiïta Nuri al-Maliki, per combatre el terrorisme, es va sumar divendres passat la màxima autoritat xiïta del país, l'aiatol·là Ali al-Sistani, que va demanar a tots els que puguin agafar les armes que es presentin com a voluntaris per expulsar els radicals.

Les forces iraquianes han iniciat una contraofensiva, cosa que no va impedir ahir que els gihadistes agafessin el control de la localitat de Tal Afar, a uns 50 quilòmetres a l'oest de Mossul. Els combatents de l'ISIL van destruir dos santuaris xiïtes a Tal Afar i a la mateixa Mossul.

Notícies relacionades

Més de 200 suposats gihadistes van morir ahir en un bombardeig de l'aviació iraquiana a la zona d'Al-Saqlauia, a la província occidental d'Al-Anbar.

Les forces de seguretat iraquianes han reforçat la defensa de Bagdad. Algunes ambaixades occidentals, com les dels EUA i Austràlia, han començat a evacuar part del seu personal de la capital iraquiana. Washington ha anunciat també el reforç de la seva seu diplomàtica a la Zona Verda de Bagdad.