Condons Trump per als xinesos

Pequín aprova a correcuita nou marques registrades més del president nord-americà

Condons Trump per als xinesos

AP / PABLO MARTINEZ MONSIVAIS (AP)

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Donald Trump va arribar a la Casa Blanca prometent que gestionaria el país amb la mateixa eficàcia que les seves empreses. Es desconeix encara com beneficiaran els seus dots de negociació els Estats Units en la seva relació amb la Xina, però hi ha menys dubtes sobre els efectes en els seus negocis familiars. Pequín ha aprovat a corre-cuita nou marques registrades amb el seu nom que multiplicaran els guanys del seu imperi.

Mesures com aquesta no ajuden a dissipar els dubtes sobre el conflicte d’interessos entre la presidència i la seva xarxa empresarial que han justificat ja tres demandes. L’última, presentada ahir pels demòcrates al Congrés, al·ludia a la prohibició constitucional de rebre regals de governs estrangers.

El registre de marques és una qüestió capital i encara més en un país que sublima la ignorància de totes les lleis de propietat intel·lectual. Aplana l’explotació comercial i proporciona la cobertura legal per defensar-se de la pirateria ubiqua. I a la Xina, on tots els estaments estan sotmesos al Partit Comunista, la seva aprovació té considerables graus de discrecionalitat. La lectura política és indefugible. 

LA REUNIÓ DE FLORIDA

Pequín havia rebutjat aquestes nou marques anteriorment. L’arribada de Trump a la Casa Blanca, amb la seva sinofòbia i els coquetejos amb Taiwan, havia devastat les relacions bilaterals. La reunió recent a Florida entre Trump i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, va suavitzar els vincles. No es coneixen les raons per les quals van ser rebutjades llavors i han sigut aprovades ara. El canvi d’opinió i la precipitada tramitació apunta a un tracte especial, suggereixen els experts.

Pequín ja ha aprovat una quarantena de marques registrades de Trump des que el milionari nord-americà va rellevar Obama. El seu nom ja està protegit per a qualsevol activitat empresarial a la Xina: joieria, mitjons, salons de bellesa, reparacions de rellotges, massatges, restaurants, hotels, bars, tractaments de bellesa,  assegurances i condons, per fer la llista curta. Els registres xinesos desmenteixen Alan Garten, advocat de Trump, que al Congrés va insistir que el president no  ha utilitzat mai la seva influència política i que la Xina no havia aprovat cap marca registrada de Trump des de l’any 2015.

També la seva filla Ivanka disfruta de la generositat xinesa en els últims mesos. L’empresària del sector de la moda ja acumula 24 marques registrades a la Xina. Les últimes quatre van ser tramitades aquesta setmana amb la mateixa celeritat. És paradoxal que tres més fossin aprovades el 6 d’abril, coincidint amb el sopar que va mantenir amb Xi al complex de Mar-a-Lago.

L’activitat d’Ivanka a la Xina és potencialment conflictiva. Primer, amb el seu pare: la rutilant empresària fabrica les seves peces al país assenyalat per Trump com a tenaç violador de la seva economia nacional en flagrant contradicció amb el principi de «compra americà, contracta americans». I després, amb Pequín: les seves fàbriques paguen menys d’un euro per hora i conculca una gran part de la regulació laboral xinesa en matèria de seguretat, vacances o seguretat social. L’escàndol, descobert mesos enrere, ha passat desapercebut a la Xina quan altres empresaris estrangers atrapats en la mateixa situació han patit la ira i l’escarni públic en els mitjans de comunicació. Tres activistes que investigaven noves violacions a les fàbriques utilitzades per Ivanka han desaparegut i tots els indicis apunten a la seva detenció per la policia.

Notícies relacionades

Les últimes sospites sobre l’ètica familiar esquitxen el seu marit, Jared Kushner. La seva companyia va anar al maig a la Xina a buscar inversors per a projectes immobiliaris a Nova Jersey. L’ham és el permís de residència de dos anys per als estrangers que inverteixen un mínim de mig milió de dòlars. 

Aquest programa va néixer amb la intenció d’estimular el desenvolupament de zones deprimides i ha degenerat en una via d’aconseguir crèdit fàcil per a luxosos complexos. L’episodi suggereix que Kushner, després d’abandonar la direcció de la seva companyia, segueix controlant què es fa amb els seus 600 milions de dòlars.