El 'tsunami' Macron avança cap a la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional

La formació del president encapçala la primera volta de les eleccions legislatives en què l'abstenció ha arribat a la xifra rècord del 51%

Los resultats confirmen la dinàmica de recomposició del paisatge polític francès

Emmanuel Macron i la seva dona Brigitte Macron voten en la primera volta de les eleccions franceses. / Christophe Petit - AFP / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

emmanuel Macron avança amb pas ferm cap a l’objectiu que s’havia marcat després d’arribar a l’Elisi el 7 de maig passat: aconseguir a l’Assemblea Nacional una còmoda majoria del seu nou moviment polític, La República en Marxa (LREM), per aplicar sense problemes el seu ambiciós programa reformista.

La primera volta de les eleccions legislatives celebrades aquest diumenge confirmen el tsunami que auguraven els sondejos i atorguen a LREM i als seus aliats del centrista Modem un 32% dels vots i una forquilla d’entre 390 i 430 escons dels 577 que té la Cambra baixa, segons les projeccions d’Ipsos per a France Télévisions. Però hi ha hagut un nivell rècord d’abstenció, que ha arribat al 51%.

Els resultats deixen en evidència la fragilitat de la resta de partits per liderar una verdadera oposició i reafirmen la dinàmica de recomposició del paisatge polític francès generada per la victòria de Macron en les presidencials.

Els Republicans, que pretenien erigir-se com el grup majoritari a l’Assemblea per forçar un Govern de cohabitació, han perdut la seva aposta i arriben en segona posició amb un 21% dels vots i una projecció d’escons de 80 a 125. Encara que seran la segona força, podrien perdre el centenar de representants que tenen ara. El cap de files d’Els Republicans, François Baroin, va demanar als electors una gran mobilització per a la segona volta perquè hi hagi un «equilibri» parlamentari i que el poder no recaigui en un sol partit.

SEVERA DERROTA SOCIALISTA

Els socialistes, que ara tenien la majoria a l’Assemblea, han patit una severa derrota que els convertiria, si es confirma, en una formació residual amb entre 20 i 35 escons i el 10% dels vots. Perdrien, per tant, més de 200 representants.

El Front Nacional, que ara té dos escons a l’Assemblea, no ha traduït en les legislatives els més de 10 milions de vots que Marine Le Pen va aconseguir a les presidencials.

La líder ultradretana ha rebut a la circumscripció de Nord Pas de Calais en què es presentava com a candidata el 46% dels vots, però al conjunt nacional l’FN s’ha quedat en un 14% que li atorgaria entre 3 i 11 escons. No tindria per tant grup parlamentari propi (15 parlamentaris) com s’havia proposat. Le Pen es va queixar del sistema electoral francès (majoritari a dues voltes) que penalitza sistemàticament el seu partit i va apel·lar els electors a mobilitzar-se «massivament» per oposar-se a la política «catastròfica», diu, del president.

Mentrestant, el líder de la França Insubmisa, Jean Luc Mélenchon, podria aconseguir entre 11 i 21 seients amb un 11% dels vots, cosa que li permetria formar grup propi a l’Assemblea. Però l’exsocialista aspirava a capitalitzar l’entusiasme que va generar a les presidencials i els resultats mostren clarament que no ho ha aconseguit.

EVITAR PLENS PODERS

Mélenchon va admetre l’avanç «incontestable» del partit de Macron però va alertar que l’abstenció demostra que no hi ha una majoria al país per «destruir» el codi laboral, reduir les llibertats públiques o aplicar la resta de mesures del programa presidencial. «A la segona volta no permeteu donar plens poders al partit del president», va demanar Mélenchon.

Notícies relacionades

De les seves paraules se’n dedueix que l’oposició pot traslladar-se del Parlament al carrer. Macron prepara una reforma laboral fins i tot més liberal que l’aprovada per Hollande en l’últim tram del seu mandat i noves mesures antiterroristes per incorporar l’estat d’emergència al dret comú, cosa que ha posat en guàrdia nombroses associacions.

«França ha tornat. Des de fa un mes, el president de la República encarna la confiança, la voluntat i l’audàcia. La nova Assemblea encarnarà la nova cara de la nostra República», va resumir el primer ministre Edouard Philippe, al conèixer-se les primeres projeccions.