CIMERA A BRUSSEL·LES

Trump carrega contra els seus aliats de l'OTAN per "no gastar el que els correspon" en defensa

El cap de la Casa Blanca exigeix als membres de l'Aliança que compleixin el compromís adquirit el 2014

L'organització accedeix a sumar-se a la coalició contra l'Estat Islàmic per satisfer els EUA

monmartinez38606308 nato79 bruselas  b lgica  25 05 2017    i d  el presidente e170525190124

monmartinez38606308 nato79 bruselas b lgica 25 05 2017 i d el presidente e170525190124 / STEPHANIE LECOCQ

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

El menys diplomàtic de tots els presidents dels Estats Units, Donald Trump, va arribar a la Casa Blanca sembrant zitzània. Dins i fora del seu país. I ahir va demostrar a Brussel·les que pot haver modulat el missatge, però que no ha canviat d’opinió. En la inauguració de dos memorials –a les víctimes de l’11-S a Nova York i al mur de Berlín–, el més poderós dels mandataris del món va exigir als aliats, amb una innecessària duresa, que incrementin d’una vegada per sempre la despesa en defensa.

«23 dels 28 països membres no estan pagant el que els correspon per a la seva defensa. Això no és just per als ciutadans i els contribuents dels EUA. Molts d’aquests països deuen quantitats massives de diners d’anys anteriors que encara no han pagat», va recordar el dirigent davant la incomoditat i perplexitat dels seus socis en la seva estrena en una cimera de l’Aliança Atlàntica.

Tot i la solemnitat de l’acte, el nou inquilí de la Casa Blanca va aprofitar la cita per recordar als aliats que els EUA han gastat en els últims vuit anys més en defensa que la resta de països junts i que si tots haguessin complert el compromís de dedicar el 2% del PIB pactat a Gal·les el 2014, disposarien de ni més ni menys que de 119.000 milions de dòlars addicionals per garantir la defensa col·lectiva.

"PERCENTATGE MÍNIM"

«Hauríem de reconèixer que amb aquesta falta de pagament crònic i les creixents amenaces, fins i tot el 2% del PIB és insuficient per tancar la bretxa», va reclamar demanant als líders que afrontin el temps perdut i subratllant que aquest percentatge és simplement el mínim indispensable per afrontar «les amenaces reals i atroces d’avui dia», com el recent atemptat a Manchester, al qual també va al·ludir en el seu discurs d’inauguració del monument instal·lat a l’entrada del nou quarter general de l’OTAN (ubicat davant l’antic) a Brussel·les i construït amb un fragment de les torres bessones destruïdes a Nova York.

En resposta a la dura reprimenda, els líders dels 28 països de l’Aliança –el 5 de juny s’hi sumarà Montenegro– van reiterar el seu compromís a presentar abans de finals d’any un pla detallat amb la despesa i la seva contribució, amb un full de ruta per arribar al 2%. Un percentatge que només compleixen cinc països: EUA, Regne Unit, Grècia, Polònia i Estònia. Espanya només hi dedica el 0,9% del PIB i és, després de Luxemburg, el segon país que menys diners aporta.

En el sopar de treball posterior a l’esdeveniment, Rajoy es va defensar dels retrets de Trump. En el seu torn de paraula, el president espanyol va subratllar la participació d’Espanya en les missions internacionals i va reclamar que es tingui en compte que és un país que «ha respost sempre» davant totes les crisis.

Aquesta reprensió de Trump van ser les úniques paraules que va pronunciar en la visita llampec a la capital belga, que va generar alguna situació incòmoda, com quan va enretirar de males maneres el primer ministre de Montenegro, Dusko Markovic, de la primera fila per situar-se al costat del secretari general Jens Stoltenberg.

Encara que molts esperaven que el president nord-americà aprofités la cita per expressar públicament el seu compromís amb l’article 5 de l’OTAN, és a dir, a anar en defensa de qualsevol país aliat que sigui atacat, finalment no ho va fer. Es va limitar a subratllar que l’OTAN ha de centrar-se en el terrorisme, la immigració, les amenaces des de Rússia i les fronteres del sud i l’est.

RÈPLIQUES

Notícies relacionades

La cerimònia d’ahir també va tenir com a protagonista la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va recordar que «no és l’aïllament i la construcció de murs el que ens fa tenir èxit, sinó societats obertes que comparteixen els mateixos valors». Però si hi va haver un retret especialment aspre va ser el del primer ministre belga, Charles Michel, que va subratllar que «els nostres valors comuns no són obsolets» en resposta a les paraules de Trump quan va qualificar l’OTAN d’obsoleta.

L’organització, que ahir va inaugurar el nou quarter general –«mai he preguntat quant ha costat, però és bonic», va dir Trump–, s’ha compromès a integrar-se en la coalició internacional contra l’Estat Islàmic. Una decisió simbòlica, ja que els 28 països aliats ja formen part de la coalició a títol individual i l’OTAN no entrarà en combat ni jugarà cap paper militar.