Taiwan serà el primer país asiàtic a legalitzar el matrimoni homosexual

La justícia dictamina que la definició d'"home i dona" és discriminatòria

zentauroepp38582431 file   in this dec  10  2016  file photo  supporters of lgbt170524161152

zentauroepp38582431 file in this dec 10 2016 file photo supporters of lgbt170524161152 / Chiang Ying-ying

1
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEKIN

Taiwan serà el primer país asiàtic on gais i lesbianes es podran casar. El Tribunal Suprem de l'illa ha aclarit aquest dimecres que les actuals lleis civils que defineixen el matrimoni com la unió d'un home i una dona són inconstitucionals i que atempten contra les garanties de llibertat de matrimoni i la igualtat de la població.

La històrica decisió, que requeria almenys 10 dels 14 vots, s'ha aprovat amb l'oposició de dos magistrats. “La llibertat de matrimoni de persones del mateix sexe, una vegada sigui legalment reconeguda, constituirà la base d'una societat estable”, ha afirmat el tribunal. La sentència obliga el Govern a aprovar en dos anys les noves lleis que acabin amb la discriminació i estableix que, en cas que transcorri aquest termini sense novetats, els gais i les lesbianes es podran casar sense necessitat d'esperar més.

30 ANYS DE LLUITA

Notícies relacionades

La sentència ha sigut rebuda amb alegria pels activistes que esperaven davant les portes de la seu judicial, on també s'havien congregat grups conservadors contraris al matrimoni homosexual. La victòria del moviment LGBT arriba 30 anys després que Chi Chia-wei, un conegut activista, denunciés per primera vegada davant la justícia la impossibilitat de casar-se. El Govern de Taipei ha recolzat la postura de Chi. El debat social es va intensificar a l'octubre quan un professor francès es va suïcidar després d'haver intentat durant dècades casar-se amb la seva parella.

80 ASSOTS

Taiwan serà l'excepció a Àsia, el continent més poblat del món i on la comunitat LGBT pateix sovint discriminacions socials i condemnes judicials. Dues persones han rebut 80 assots a Indonèsia aquesta setmana per mantenir relacions homosexuals consentides i desenes d'homosexuals han sigut detinguts en una sauna. També aquesta setmana, un soldat sud-coreà gai ha sigut condemnat en una campanya definida com de caça de bruixes en l'estament militar pels activistes. Myanmar estableix penes de presó per als homosexuals i Brunei contempla la mort per lapidació.