Trump evita parlar de la solució de dos estats en la seva reunió amb Abbàs

El president dels EUA assegura al líder palestí que treballa per aconseguir la pau a la regió, però no concreta detalls ni passos concrets per resoldre el conflicte

zentauroepp38565067 xin114 bel n  cisjordania  23 05 2017   el presidente palest170523125459

zentauroepp38565067 xin114 bel n cisjordania 23 05 2017 el presidente palest170523125459 / FADI AROURI POOL

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El president dels EUA, Donald Trump, va assegurar diumenge a l'Aràbia Saudita davant 50 líders musulmans i àrabs que no volia donar lliçons a ningú. Però avui s'ha desplaçat dues hores a Betlem, al territori palestí ocupat de Cisjordània, per dir-li al president palestí, Mahmud Abbàs, que “la pau no pot arrelar mai en un ambient on la violència es tolera, es finança o es recompensa” i que ha de “condemnar aquests actes” juntament amb els EUA i la resta de nacions, “amb una sola veu unida”.

“La pau és una opció que hem d'escollir cada dia i els EUA són aquí per ajudar a fer possible aquest somni per als nens jueus, cristians i musulmans de tota la regió”, ha afirmat Trump.

El mandatari nord-americà ha reiterat el seu compromís “per intentar aconseguir un acord de pau entre israelians i palestins” i ha promès fer “tot el que pugui per ajudar-los a aconseguir aquest objectiu”.

Trump, que ha anunciat que compta amb la voluntat expressa d'Abbàs i del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, “per treballar per la pau”, pronuncia aquesta paraula contínuament en els seus discursos, però en canvi ha defugit tota referència a una solució de dos estats per al conflicte.

SENSE PASSOS CONCRETS

L'inquilí de la Casa Blanca insisteix en la seva “verdadera esperança que Amèrica pot ajudar israelians i palestins a forjar la pau i a portar esperança a la regió i a la seva gent”, però no ofereix passos concrets per aconseguir-ho i concentra tota la seva energia a demanar-li a Abbàs que se sumi a la seva “lluita contra el terrorisme”.

“He convidat (els líders musulmans i àrabs a Riad) a sumar-se a una associació per expulsar el terrorisme (dels seus països) d'una vegada per sempre. Va ser una reunió molt productiva i molts líders van acordar cooperar amb nosaltres en aquest objectiu vital”, ha subratllat Trump, satisfet perquè Abbàs “s'ha compromès a fer passos ferms i necessaris per lluitar contra el terrorisme i enfrontar-se a la seva ideologia d'odi”.

Trump s'ha desplaçat a Betlem, a només 8 quilòmetres de Jerusalem, en cotxe, amb una comitiva de 60 vehicles que ha creuat el mur aixecat per Israel a Cisjordània. A aquest mur no hi ha fet referència en la seva intervenció, ni als assentaments que es veuen des de Betlem en totes direccions.

Abbàs, que ha comentat a Trump que la seva reunió a la Casa Blanca a l'abril va omplir “d'optimisme i esperança totes les nacions de la regió”, malgrat que els palestins al carrer asseguren que no esperen res de Washington, li ha recordat a Trump quin és el “problema fonamental” dels palestins.

“Tenim ganes de mantenir la porta oberta al diàleg amb els nostres veïns israelians (…) El nostre problema fonamental és l'ocupació, els assentaments i que Israel no ha reconegut l'Estat de Palestina de la mateixa manera que nosaltres reconeixem el seu, fet que mina la creació d'una solució de dos estats”, ha recalcat Abbàs.

DRET INTERNACIONAL

El líder palestí ha tornat a exposar a Trump les seves posicions: “Acceptem una solució de dos estats a les fronteres del 1967, l'Estat de Palestina amb la capital a Jerusalem est, vivint al costat de l'Estat d'Israel en pau i seguretat i bon veïnatge, així com resoldre tots els temes per a un estatus final basat en el dret internacional i solucions legitimades internacionalment i altres acords”.

Notícies relacionades

Després, el rais palestí ha esmentat la “visita històrica” de Trump “a la Jerusalem est ocupada”, en referència al 'tour' que Trump i la seva família van fer ahir per la Ciutat Vella de Jerusalem, que el dret internacional considera ocupada per Israel. Trump ha sigut el primer president nord-americà en actiu a visitar el mur de les Lamentacions i el Sant Sepulcre.

Abbàs ha acabat dient-li a Trump que “el conflicte (entre palestins i israelians) no és entre religions (…) El problema no és entre nosaltres i el judaisme, és entre nosaltres i l'ocupació”.