TEMPESTA POLÍTICA A WASHINGTON

Els EUA nomenen un exdirector de l'FBI per investigar el 'Russiagate'

Trump confia que la designació de Robert Mueller com a fiscal especial rebaixi la tensió en contra seu

Els EUA nomenen un exdirector de l'FBI per investigar el 'Russiagate'

JASON REED (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El Departament de Justícia dels EUA ha nomenat aquest dimecres l'exdirector de l'FBI Robert Mueller com a "fiscal especial" per supervisar la investigació d'aquesta agència sobre la ingerència de Rússia en les eleccions presidencials del 2016 que van portar Donald Trump a la Casa Blanca.

En un comunicat, el vicefiscal general, Rod Rosenstein, ha anunciat el nomenament de Mueller per supervisar les investigacions sobre la ingerència russa en la campanya i els possibles vincles entre la campanya de Trump i el Kremlin. Rosenstein ha subratllat que no hi ha delictes ni acusacions confirmades. "El que he decidit és que, en circumstàncies úniques, l'interès públic requereix que posi aquesta investigació sota l'autoritat d'una persona que exerceixi una certa independència de la cadena normal de comandament", ha subratllat el vicefiscal general, en un intent de temperar l'escàndol que esquitxa la Casa Blanca i que ha fet que termes com 'Watergate' 'impeachment' tornin a l'actualitat dels mitjans.

"Un fiscal especial és necessari perquè el poble nord-americà tingui una confiança completa en el resultat" de la investigació, ha subratllat Rosenstein. "El fiscal especial Mueller tindrà tots els recursos apropiats per dirigir una investigació exhaustiva i completa, i estic segur que ell seguirà els fets, aplicarà la llei i aconseguirà un resultat just", ha afegit.

Donald Trump ha afirmat aquesta matinada que la "investigació exhaustiva" que supervisarà Mueller provarà la falta de connexions entre la seva campanya i el Kremlin. "Com he dit moltes vegades, una investigació exhaustiva confirmarà el que ja sabem: no hi va haver col·lusió entre la meva campanya i cap organisme estranger", ha afirmat el president en un breu comunicat.

LA DESTITUCIÓ DE COMEY

Per assumir aquest encàrrec, Mueller ha acordat dimitir d'un bufet d'advocats per al qual treballava a fi "d'evitar conflictes d'interès", afegeix el comunicat. El nou fiscal especial va dirigir l'FBI durant 12 anys sota les presidències del republicà George W. Bush i del demòcrata Barack Obama, fins a la seva retirada el 2013. A Mueller el va succeir com a director de l'FBI James Comey, que va ser destituït per sorpresa per Trump la setmana passada, una decisió que va desencadenar una tempesta política a Washington.

Comey dirigia la investigació sobre la ingerència russa en els comicis del 2016 i els possible llaços de l'equip de campanya de Trump i el Kremlin. Va ser acomiadat per sorpresa, en un principi pel seu paper en les investigacions que havia dut a terme pel polèmic ús de correus electrònics des d'un servidor privat per part de Hillary Clinton quan era secretària d'Estat. Poc després d'aquella versió oficial, Trump va dir que havia prescindit de Comey al considerar que era un "fanfarró" i que l'FBI era "un descontrol" des de feia temps.

Notícies relacionades

L'oposició demòcrata fa setmanes que demana el nomenament d'un fiscal especial independent per investigar els possibles vincles entre la campanya de Trump i Rússia, però la majoria dels republicans s'havien mostrat fins ara contraris a aquesta idea.

L'anunci del nomenament de Mueller es va produir en vigílies que Rosenstein es reuneixi aquest dijous a porta tancada amb els 100 senadors de la Cambra alta per donar explicacions sobre l'acomiadament de Comey, per al qual el vicesfiscal general va donar arguments.