Trump liquida el programa de millora alimentària per a nens de Michelle Obama

La Casa Blanca també desactiva part d'una iniciativa per facilitar l'accés a l'educació de nenes de països pobres

 

  / AP / MOLLY RILEY

2
Es llegeix en minuts

El Govern del president dels Estats Units, Donald Trump, ha iniciat els passos per desfer part de dos programes clau que va impulsar l'ex primera dama Michelle Obama durant el mandat del seu marit. Un d'ells estava destinat a millorar la nutrició infantil, i l'altre, a l'educació de les nenes a tot el món.

Sonny Perdue, el nou secretari d'Agricultura, ha anunciat que el seu departament congelarà la implementació dels estàndards imposats per Obama per als programes de dinars escolars finançats pel Govern federal.

Les normes impulsades per Obama exigeixen que les escoles serveixin més menjar integral i fruites i verdures fresques a milions de nens, i que es limitin les quantitats de sodi i llet sencera, i s'eliminin els greixos saturats en els menús escolars.

"MÉS FLEXIBILITAT"

L'ordre firmada per Perdue busca "donar més flexibilitat" a les escoles, a l'endarrerir fins al 2020 la imposició de límits al sodi que poden contenir els menús escolars, i al concedir excepcions a aquells centres que no es vulguin acollir a l'exigència de servir aliments amb cereals integrals.

Fins ara, el màxim de sodi en els menús escolars és de 1.230 mil·ligrams per a l'educació bàsica, 1.360 mil·ligrams per a l'educació intermèdia i 1.420 per a la superior.

Estava previst que al juliol aquests límits es retallessin a 935, 1.035 i 1.080 mil·ligrams, respectivament, però la nova directriu ajorna aquest procés fins d'aquí tres anys, i permet a les escoles servir llet baixa en greix amb sabors afegits, com xocolata.

El canvi respon, segons Perdue, a les queixes de molts administradors de menjadors escolars, que mantenen que les noves exigències feien que els dinars atraguessin menys els nens i augmentaven el rebuig d'aliments, que a més resultaven més cars.

"Si els nens no es mengen els aliments, i aquests acaben a les escombraries, no obtenen cap nutrició, i això soscava el propòsit del programa", diu Perdue en un comunicat.

INICIATIVA 'LET'S MOVE'

Els canvis en els menús escolars van ser impulsats per Michelle Obama, que el 2010 va llançar el seu programa 'Let's move' (Moguem-nos) per canviar els costums alimentaris dels més petits, en un país on, per exemple, s'han disparat els casos de diabetis infantil a causa de la ingesta de menjar porqueria i begudes ensucrades.

Per una altra part, les autoritats han demanat als empleats del Cos de Pau nord-americà, una agència federal que coordina esforços de voluntariat a l'estranger, que deixin d'utilitzar el nom d'una altra iniciativa de l'ex primera dama, anomenada 'Let girls learn' (Deixem que les nenes aprenguin).

COS DE PAU

Aquest programa, llançat el 2015, tenia com a objectiu donar accés a l'educació a 62 milions de nenes i adolescents a tot el món que no van a l'escola, cosa que les fa més vulnerables a malalties com la sida, a contraure matrimoni de manera forçada i a altres formes de violència.

"A partir d'ara, no seguirem usant la marca 'Let girls learn' ni mantindrem un programa únic" per fomentar l'educació de les nenes a l'estranger, ha indicat la directora en funcions del Cos de Pau, Sheila Crowley, en un correu electrònic als seus empleats obtingut per la cadena de televisió CNN.

Notícies relacionades

"Tots estem orgullosos del que ha aconseguit 'Let girls learn' i els agraïm el seu èxit", afegeix el correu.

En un comunicat, el Cos de Pau matisa que, malgrat el final del programa, aquesta agència continuarà fent esforços per "convertir l'educació de les nenes en una prioritat".