CONTROVERTIDA POLÍTICA EXTERIOR DELS ESTATS UNITS

Trump provoca una nova polèmica al convidar Duterte a la Casa Blanca

L'ONU espera que el president dels EUA abordi amb el seu homòleg filipí les violacions dels drets humans que fa Manila

mbenach37591727 frm23 pasay  filipinas  08 03 2017   el presidente filipino 170308164717

mbenach37591727 frm23 pasay filipinas 08 03 2017 el presidente filipino 170308164717 / FRANCIS R MALASIG

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / WASHINGTON

La Casa Blanca s'ha vist obligada a defensar la decisió del president nord-americà, Donald Trump, de convidar a Washington el president filipí, Rodrigo Duterte, a pesar de les sistemàtiques violacions dels drets humans al país asiàtic. Per postres aquest dilluns s'ha sabut que Trump també ha convidat el cap de la Junta tailandesa.

L'Administració de Trump ha argumentat que la cooperació de Duterte pot ser necessària per afrontar l'amenaça de Corea del Nord. El president dels EUA va mantenir dissabte a la nit una conversa telefònica "molt amistosa" amb el president filipí, a qui les organitzacions de drets humans acusen de portar a terme una campanya d'assassinats extrajudicials, especialment dels sospitosos d'estar involucrats amb les drogues.

"No hi ha res ara mateix que sigui una amenaça més gran per a aquest país i per a la regió que el que passa a Corea del Nord", ha afirmat en una entrevista a la cadena ABC el cap de gabinet de la Casa Blanca, Reince Priebus.

ALARMA INTERNACIONAL

L'alt comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Zeid Raad al-Hussein, ha afirmat aquest dilluns que espera que Trump transmeti a Duterte "el sentiment d'alarma internacional" per la impunitat que envolta els crims relacionats amb la "guerra antidrogues" a les Filipines.

Notícies relacionades

"Tinc esperances que el president Trump transmeti la nostra profunda alarma per l'aparent incompliment de l'obligació que imposa la llei d'investigar qualsevol que és acusat de violació [dels drets humans]", ha declarat Zeid.

Mentrestant, un portaveu del primer ministre tailandès, Prayut Chan-o-cha, ha assenyalat aquest dilluns que el dirigent ha acceptat una invitació que li ha formulat Trump per viatjar a Washington. Prayut Chan-o-cha era el cap de l'Exèrcit i va ocupar poder el 2014 en un cop militar.