"Jo pateixo, però no tindreu el meu odi"

Emotiu discurs d'Etienne Cardiles en l'homenatge al seu company sentimental, Xavier Jugelé, el policia abatut a trets en l'atemptat del 20 d'abril reivindicat per l'Estat Islàmic

 

  / AP / FRANÇOIS MORI

1
Es llegeix en minuts
EFE I AFP / PARÍS

"Quan van arribar les primeres informacions sobre el que havia passat als Camps Elisis i van parlar d'un policia mort, una petita veu em va dir que eres tu i aquella veu em va recordar aquesta fórmula generosa: 'No tindreu el meu odi'". Etienne Cardiles era el company sentimental de Xavier Jugelé, el policia assassinat el 20 d'abril a París en un atemptat reivindicat per l'Estat Islàmic.

Cardiles ha participat en l'acte d'homenatge nacional que s'ha rendit a l'agent mort i que ha estat presidit pel president francès, François Hollande, acompanyat pels dos candidats finalistes a succeir-lo a l'Elisi, el liberal Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen.

DOLOR EXTREM

"No sento odi -ha prosseguit Cardiles- perquè l'odi no s'assembla en res al que feia bategar el teu cor". Cardiles ha dit "sentir un dolor extrem" per la pèrdua del seu company sentimental. "Aquest dolor m'ha fet estar més pròxim que mai als teus camarades que pateixen, silenciosament com tu, silenciosament com jo", ha afirmat. "En relació amb mi, jo pateixo sense odi", ha insistit.

El missatge de Cardiles és el mateix que va utilitzar Antoine Leiris, l'home que va perdre la seva dona en la matança de la sala Bataclan el 13 de novembre del 2015, un dels atacs terroristes que van sacsejar aquell dia París i en què van morir 130 persones. "No tindreu el meu odi", va escriure llavors Leiris en una carta que va recollir la premsa francesa i que va fer la volta al món.

Hollande, per la seva banda, ha destacat el "valor" de Jugelé. "La seva tràgica desaparició ens recorda tot el que els devem a les forces de seguretat, que són l'escut de la nostra democràcia", ha indicat el president, que ha imposat, a títol pòstum, la Legió d'Honor al policia mort. El 2016, ha recordat Hollande, vuit policies i 14 gendarmes van ser assassinats en actes terroristes.

CAUSES HUMANITÀRIES

Notícies relacionades

Hollande també ha destacat el compromís amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat de Jugelé. Ha recordat la militància de l'agent en un sindicat que defensa els homosexuals en el si de les forces de l'ordre i el seu compromís amb causes humanitàries, que el va portar a participar en missions de l'Agència Europea de Fronteres (Frontex) a Grècia. El policia assassinat també va participar en la missió de control de la sala Bataclan després de l'atemptat del 2015.

Jugelé passava els últims dies a la brigada de la policia de París, ja que el dia 2 de maig havia de ser traslladat a la direcció de Relacions Internacionals.