DEBAT A CHICAGO

Obama reapareix i calla respecte a Trump

L'expresident demana als joves que s'impliquin en la política en el seu primer acte públic des que va deixar la Casa Blanca

mbenach38171210 thm09 chicago  estados unidos  24 04 2017   el expresidente 170424190658

mbenach38171210 thm09 chicago estados unidos 24 04 2017 el expresidente 170424190658 / TANNEN MAURY

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Després de desaparèixer tres mesos de l’esfera pública per disfrutar d’unes vacances, Barack Obama va celebrar ahir a Chicago el seu primer acte públic des que va abandonar la Casa Blanca. Envoltat d’estudiants, a la mateixa universitat on va estudiar Dret, l’expresident dels EUA va instar els joves a implicar-se en la política, però va evitar fer cap comentari sobre el treball del seu successor, que aquesta setmana farà els seus primers 100 dies en el poder.

«¿Què ha passat mentre he estat fora?», va dir al començar la seva intervenció. No va ser més que una broma, perquè va passar per alt qualsevol referència a Donald Trump, amb qui va mantenir una aferrissada batalla dialèctica les setmanes prèvies a les eleccions.

ACTITUD CONCILIADORA

Ha plogut molt des d’aleshores, però Obama, que sempre va agrair que George W. Bush evités intervenir sobre el seu mandat, sembla disposat a fer el mateix amb Trump, amb qui es va mostrar conciliador durant les setmanes que va durar el període de transició. En la seva intervenció d’ahir va dir que continua preocupat per assumptes com la desigualtat, el canvi climàtic o la justícia penal, però va suggerir que per sobre de tot pretén dedicar el seu temps a preparar els líders del futur.

«El més important que puc fer és ajudar com pugui a fer que els líders de la pròxima generació agafin el testimoni i posin el seu gra de sorra per canviar el món», va manifestar abans de començar un col·loqui amb diversos estudiants.

Notícies relacionades

Obama va recordar els seus primers passos com a organitzador comunitari a Chicago i, si bé va admetre que amb el seu idealisme no n’hi va haver prou per canviar el món en aquells anys, sí que va aprendre lliçons importants que després es van convertir en els pilars de la seva carrera política. «Aquesta comunitat em va ensenyar que la gent comuna, quan treballa alhora, pot fer coses extraordinàries». L’expresident també va deixar entreveure la seva frustració amb el joc polític a Washington. Obama va atribuir les dificultats per resoldre els grans reptes del país a la polarització política, els diners dels interessos i la desafecció de la ciutadania, reflectida en la baixa participació electoral.

Des que va abandonar la Casa Blanca, Obama s’ha dedicat a viatjar amb la família i a passar temps amb els amics. També se l’ha vist assistint a espectacles a Broadway i ha començat a escriure les seves memòries. El seu pla passa per establir-se a Washington, on viurà mentre la seva filla Sasha acaba els estudis. Després és possible que la família es traslladi a Chicago, on s’està construint la seva biblioteca presidencial.