Més de 1.300 palestins en presons israelianes inicien una vaga de fam

Els reus reclamen una millora de les condicions de detenció

 

  / EPA / ALAA BADARNEH

1
Es llegeix en minuts
EFE / JERUSALËN

Uns 1.300 presos palestins en presons israelianes estan des de la mitjanit en vaga de fam indefinida per demanar una millora de les seves condicions, ha confirmat Akram Atalah Alayasa, portaveu de la Comissió d'Assumptes per als Detinguts i Exdetinguts de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP). "Esperem que s'hi segueixin unint més presoners", ha declarat Alayasa sobre la convocatòria de la protesta, que coincideix amb el Dia Nacional de la Solidaritat amb els Presos Palestins que se celebra cada 17 d'abril des del 1974.

El primer ministre de l'ANP, Rami Hamdala, ha declarat el seu suport a la vaga per "les necessitats i els drets bàsics dels presoners". "En un intent de posar fi a la pràctica de la detenció administrativa arbitrària, la tortura, els maltractaments, els judicis injustos, la detenció dels nens, negligències mèdiques, l'aïllament, el tracte inhumà i degradant, la privació de drets bàsics com les visites familiars i el dret a l'Educació", ha manifestat en un comunicat de l'oficina del primer ministre.

Tractament mèdic insuficient

Segons xifres de l'ANP, al voltant de 6.500 palestins estan en 22 presons israelianes, una d'elles en el territori palestí ocupat de Cisjordània, i en centres de detenció. La xifra inclou 300 menors, 12 parlamentaris i 28 periodistes. Les organitzacions de defensa dels empresonats asseguren que 1.500 reus es troben en males condicions de salut i reben un tractament mèdic insuficient.

La vaga de fam va ser convocada pel líder del partit nacionalista Al-Fatah, Marwan Barguti, que compleix a la presó cinc cadenes perpètues per atacs durant la segona intifada.

Notícies relacionades

Sota el lema "Vaga per la llibertat i la dignitat", els presoners reclamen la millora del règim de visites, i la fi de l'aïllament i de la detenció administrativa que permet detenir sense càrrecs ni judicis per períodes de sis mesos renovables de forma indefinida.

El ministre de Seguretat Pública d'Israel, Guilad Erdan, ha ordenat l'establiment d'hospitals militars perquè els presos no siguin transferits a centres públics, on els metges s'han negat a alimentar-los a la força, malgrat la recent decisió del Tribunal Suprem, que ho va considerar constitucional.